Kokeilussa uusi Asus Zenbook: Läppäristä tuli taas houkutteleva

Joulun tekniikkahankinnoista puhuttaessa erilaiset mobiililaitteet pienistä älykelloista tabletteihin tuntuvat olevan huomion keskipisteenä.

Perinteisempää näkemystä edustavat, näppäimistöllä varustetut kannettavat tietokoneet ovat jääneet tässä keskustelussa taka-alalle.

Asuksen uusi Zenbook UX303L -ultrakannettava käväisi MTV Uutisten kokeilussa ja todisti kertaheitolla, että perinteinen kannettava pitää pintansa - erityisesti silloin kun perusasiat ovat kunnossa.

Hienosti viimeistelty kokonaisuus

Zenbookin tapauksessa perusta on tukevalla pohjalla.

Lähdetäänpä etenemään ulkokuoresta. Pyöröharjattu metallipinta yhdistettynä laitteen kevyenjämäkkään olemukseen miellyttää silmää ja kättä.

Laitteen pohja on muovia, mutta asian toteamiseksi pohjaa tarvitsi naputella useampaan kertaan sormella, sillä yleistuntuma on metallinen.

Läppäriä avattaessa paljastuu täysikokoinen taustavalaistu näppäimistö, jonka kosketustuntumassa ei ole moitteen sijaa: Näppäintuntuma on täsmällinen ja napakka, mutta samalla miellyttävän pehmeä.

Näppäimistön alareunassa oleva hiiripadi on mukavan suurikokoinen ja se tukee kosketuseleitä, kuten pinch-to-zoom -zoomausta kahdella sormella.

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän kosketustoimintoja käyttää kuitenkin useimmiten mieluiten suoraan kosketusnäytöltä ja tähän Asus tarjoaa herkkua:

13.3-tuumainen näytössä on hulppea 3200 x 1800 resoluutio. Muutenkaan näyttö ei petä, sillä se tarjoaa kirkkaan ja tasapainoisen elävän kuvan.

Kovat ominaisuudet sirossa kuoressa

Myös koneen sisukset ovat ominaisuuksiltaan hyvällä tasolla.

Zenbook-mallistosta löytyy eri kokoonpanoja. Testipöydällemme tupsahti malliston lippulaivamalli, jonka kuorien alla sykkii Intelin i7 -prosessori. Lisäksi laitteessa on NVIDIA GeForce GT 840M -näytönohjain, 8 Gt RAM-muistia sekä 256 Gt:n SSD-asema.

Ja mitä tämä tarkoittaa sitten käytännössä? Yksinkertaisesti sitä, että Zenbook tarjoaa hyvät eväät vaativaankin työkäyttöön ja bittien pyörittelyyn. Siihen nähden laite on hyvinkin sutjakka ja kompakti.

Laitteen tyyli on pitkälti Applen MacBookin kaltainen, joka varmasti miellyttänee useimpia käyttäjiä.

Emme huomanneet laitteen peruskäytössä juurikaan ongelmakohtia. 

Zenbookin omien kaiuttimien äänentoisto edustaa kannettavien keskitasoa. Kaiuttimien tuottama ääni on melko kirkas, mutta siihen kaipaisi huomattavasti enemmän potkua ja matalampia taajuuksia. Eli musiikkia kuunnellessa laita kuulokkeet suosiolla päähän tai vaihtoehtoisesti kytke laite ulkoisiin kaiuttimiin.  

Zenbook UX303L ei sisällä 360 astetta kääntyvää saranointia tai irrotettavaa näppäimistöä, joka muuntaisi laitteesta tabletin. Mutta tämä sopii hyvin laitteen konstailemattomaan olemukseen. Kyseessä on hyvä valinta perinteisen kevyen kannettavan ystävälle.

Liitäntöjä Zenbookissa on kompaktiksi koneeksi kattavaksi: Kyljistä löytyy kolme USB 3.0 -liitäntää, HDMI-liitäntä, yhdistetty audioliitäntä, mini Display Port ja SD-kortinlukija.

Testikoneemme 1300 euron hankintahinta ei ole missään nimessä halvimmasta päästä, mutta laitteen olemukseen ja ominaisuuksiin nähden se on kohtuullinen.

Lue myös:

    Uusimmat