Kokeilussa Microsoftin uusi ”Surffanen”: Onhan se nätti, mutta lastentaudit latistavat

Microsoftin uusi Surface Pro 4 on saapunut kauppojen hyllyille sopivasti joulumarkkinoille.

Uuden sukupolven Surface Pro 4 on pitkälti edeltäjänsä kaltainen, mutta olemusta on paranneltu useilla osa-alueilla. Valitettavasti ongelmiakin esiintyi kokeilussa.

Surface Pro 4 on edeltäjiensä tavoin tyylikäs ja korkeatasoisesti viimeistelty laite. Microsoftin henkilökunta kutsuu sitä lempinimellä ”Surffanen”. Yhtiö mainostaa laitetta ”tablettina, joka voi korvata kannettavan tietokoneen”.

Uusin tulokas on laihtunut jo niin ohueksi (8,45 mm), että sitä voi tämän puolesta jo hyvin kutsuakin tabletiksi. Jämäkkä magnesium-kuori herättää käyttäjässä luottamusta.

Esimerkillinen näyttö

Näytön koko on kasvanut aiempaa suuremmaksi. Näyttöä kiertävät kehykset ovat samalla kaventuneet, joten laitteen ulkomitat ovat ennallaan. 12,3-tuumaisen näytön kuvasuhde on 3:2. Kuvanlaatu ja tarkkuus ovat erinomaisia. Kuvaa voi huoletta katsoa aivan sivustakin, eikä kuva haalistu tällöinkään.

Kun näytöltä katsoo aivan tummia taustoja, niin ruudun alareunassa on nähtävissä pientä valovuotoa, mutta tämä on minimaalista.  

Akun kesto on melko hyvä, joskaan yhdellä latauksella ei kuitenkaan mennä koko päivää.

Loistava näppäimistö, joka aiheutti harmaita hiuksia

Kannettavan tietokoneen korvaajana Surface Pro 4 ei kuitenkaan vakiovarusteltuna toimi: Magneettisesti kiinnittyvä Type Cover -näppäimistö on nimittäin edelleen ostettava lisävarusteena.

Microsoft Surface Pro 4

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Pro

Suoritin: Intel Core m3, i5 tai i7

Muisti: 4, 8 tai 16 Gt RAM-muistia

Tallennustila: 128, 256 tai 512 Gt SSD

Akku: 9 tunnin videotoisto

Näyttö: 12,3 tuumaa (2736 x 1824)

Kamerat: Takana 8 megapikseliä, edessä 5 megapikseliä

Liitännät: USB 3.0, muistikortinlukija, kuulokeliitäntä, Mini Display Port

Muuta: Sisältää Surface-kosketusnäyttökynän

Mitat: 292.10 x 201.42 x 8.45mm, 766-786 grammaa

Hinta 1030-2500 e 

Tämä on harmillinen lisäkustannus, sillä Surfacen tehokas käyttö kannettavana kuitenkin edellyttää näppäimistön hankkimista.

Olemme jo aiempien sukupolvien Surface-laitteiden kokeiluissa kehuneet Type Coverin toteutusta ja uusittu näppäimistö on tuntumaltaan jopa parempi. Näppäimistön hiirialusta on kasvanut ja sitä on erittäin miellyttävä käyttää. 

Näppäimistötuntuma on erinomainen ja juuri sopivan tunnokas. Näppäimet on uudessa versiossa erotettu pienillä väleillä, jotka estävät harhapainalluksia. Kaiken lisäksi ohut näppäimistö on taustavalaistu.

Mutta ei niin hyvää, ettei jotakin huonoakin: Näppäimistö temppuili ajoittain, kun sen kytki kiinni Surfaceen. Surface ei aina tunnistanut näppäimistöä, jonka takia se oli irrotettava ja kytkettävä uudestaan. 

Näppäimistön toiminnassa havaittiin muutamaan otteeseen myös ilmeisesti näppäimistöasetuksiin liittyviä bugeja. Näppäimet saattoivat esimerkiksi muuttua yllättäin täysin reagoimattomaksi. Ongelma ratkesi, kun asetusvalintoja rastitteli edestakaisin. 

Näytönohjain temppuili

Myös Surfacen näytönohjaimen kanssa esiintyi alkuun ongelmia. Surfacen näyttö jähmettyi ajoittain muutamiksi sekunneiksi, jonka jälkeen laite ilmoitti näytönohjaimen kaatuneen ja palanneen taas toimintaan.

Kerran koko näyttö meni aivan sekaisin ja alkoi vilkkua hurjasti. Tähän ei auttanut muu kuin sammuttaa laite väkisin virtakatkaisimesta. 

Microsoftilta kerrottiin, että näytönohjaimen ongelma on korjattavissa päivityksellä. Kokeilujakson aikana laitteen lataamat automaattiset päivitykset näyttävätkin korjanneen näytönohjaimeen liittyvän ongelman, sillä kokeilun loppupuolella näytönohjaimen kaatuilua ei enää esiintynyt.

Lopputuloksena ristiriitainen fiilis

Ulkomaisia keskustelupalstoja lukemalla huomaa, että myös muut käyttäjät ovat kohdanneet Surface Pro 4:n kanssa mm. edellä mainittuja näppäimistöön ja näytönohjaimeen liittyviä ongelmia. 

Kyseessä ovat mitä ilmeisimmin alkuvaiheen bugit, jotka luultavasti saadaan ratkaistua päivitysten avulla ajan myötä. 

Ensituntuma jätti kuitenkin hieman ristiriitaisen kuvan uudesta Surfacesta: Se on todella hienosti toteutettu laite, johon voisi toden teolla ihastua. Käyttäjälle räikeästi näkyvät lastentaudit kuitenkin latistivat laitteen ensituntumaa.

Ominaisuuksista riippuen Surface Pro 4:n hinnat vaihtelevat 1030 eurosta aina hulppeaan 2500 euroon. Tämän hintaisessa laitteessa ei soisi olevan takkuilua - ei edes alkuvaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat