Kokeilitko jo, saatko luudan seisomaan itsekseen? Nasan nimiin pantu "uskomaton kikka" olikin pelkkää hölynpölyä: "Totuus on..."

Nasan "uskomaton luutakikka" paljastui uutisankaksi.

Joko kuulit Nasan uskomattomasta luutaväitteestä? Jos vastauksesi on kielteinen, se ei haittaa – nettikansaa kohahduttanut väite "luudan seisottamisesta" oli nimittäin huuhaata, kertoo CNN.

Myytti päivästä, jona luudan saa seisomaan pystyssä

Helmikuun 2020 alussa sosiaalisessa mediassa alkoi levitä erikoinen huhu. Viraaliksi noussut tviitti väitti Nasan paljastaneen, että helmikuun 10. päivä vuonna 2020 on taianomainen: vain tuona päivänä Maapallon kansalaiset voivat saada luudan seisomaan pystyssä ilman tukea.

Kyllä, luuta seisoo. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Ilmeisesti "taika" perustui jonkinlaiseen painovoimaväitteeseen, josta CNN ei tosin löytänyt minkäänlaisia todisteita.

– Totuus on, että saat luudan seisomaan pystyssä tänään, ja huomenna, ja ylihuomenna, ja senkin päivän jälkeen. Sillä ei ole mitään tekemistä maan painovoiman kanssa tiettynä päivänä, CNN huomauttaa.

Sama huhu levinnyt jo vuosia sitten

Faktantarkistussivusto Snopesin mukaan sama väite harjan seisotuksesta on kierrellyt netissä jo vuonna 2012 – siis samana vuonna, jona moni myös odotti maailmanloppua.

Nettikansaan huuhaaväite kuitenkin upposi täysin, ja moni ryntäsi kokeilemaan luudan seisottamista – luonnollisesti onnistunein tuloksin.

Käyttäjän mukaan väite oli "pakko testata". Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Se on vain fysiikkaa"

Astrofyysikko Becky Smethurst kommentoi asiaa BBC:lle sanoen, että luudan seisottaminen on toki hauskaa, mutta toimii lähinnä biletemppuna. Minkäänlaista painovoiman aiheuttamaa "taikaa" asiaan ei liity.

– Luuta on leveä alhaalta, ja oikeassa kulmassa sitä voi tasapainotella, Smethurst kuvaili ja huomautti, ettei maapallon kulma tai painovoima liity asiaan mitenkään.

Lopulta jopa Nasa toisti harjahaasteen Twitterissä ja huomautti, että sama onnistuisi kaikkina vuoden päivinä.

– Se on vain fysiikkaa, Nasan videolla todetaan.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja