Niburua tai planeetta X:ää ei ole olemassakaan: Maailmanloppu tuli ja meni – ja menee vielä monta kertaa jatkossakin

Amerikkalainen salaperäisyyteen verhoutuva numerologi ja pseudotieteilijä David Meade ennusti maailmanlopun alkavan viime lauantaina. Maailmanloppu ei kuitenkaan tullut. Mistä maailmanloppuepisodissa oli kyse?

Meade arveli Raamattuun perustuvien laskelmiensa perusteella Niburu-nimisen planeetan lähestyvän maata ja tuovan mukanaan seitsemän vuotta kestäviä vitsauksia kuten tulivuorenpurkauksia, maanjäristyksiä ja tulvia. Hän uskoi sen aloittavan myös Uudessa testamentissa kuvaillun ylöstempauksen, jossa kuolleet herätetään ja uskovat nostetaan taivaaseen.

The Telegraph -lehti kertoo, että tarinat Niburusta, jota kutsutaan myös planeetta X:ksi, eivät ole uusia. Jo vuonna 1995 levitettiin internetissä ensimmäisiä Niburu-tarinoita.

Nyttemmin tarinoita on Telegraphin mukaan ryyditetty valeuutisilla, joissa kerrotaan Yhdysvaltain avaruushallininnon Nasan löytäneen Niburun ja vahvistaneen sen suuntaavan kohti Maata.

Todellisuudessa Nasa on toistuvasti ilmoittanut, että Niburua tai planeetta X:ää ei ole olemassa.

Maailmanlopun ennustuksilla pitkä historia

Maailmanloppu ei selvästikään alkanut lauantaina. Jerusalemin yllä ei nähty Meaden ennustamaa poikkeuksellista tähtimerkkiä, eikä Niburusta ole tietoakaan. Tulvat ja maanjäristykset eivät lauantain jälkeen ole olleet poikkeuksellisia.

Aiemmin Britannian puolustusministeriössä työskennellyt nykyinen toimittaja Nick Pope sanoo Telegraphin haastattelussa, että Niburua ei ole olemassa ja kehottaa tarinaa levittäviä evankelisia kristittyjä häpeämään.

– Jos tällainen tähtienvälinen planeetta todella suuntaisi maata kohti, se olisi jo nähtävissä paljaalla silmällä, Pope sanoo. Lisäksi tähtitieteilijät olisivat havainneet sen vaikutukset planeettojen väliseen vetovoimaan jo vuosia sitten, Pope sanoo.

Meaden maailmanlopunennustus ei ole historian ensimmäinen, eikä se tule jäämään viimeksi.

Viimeksi maailmanlopun odotus sai yhtä suurta maailmanlaajuista huomiota loppuvuonna 2012. Pseudotieteilijät arvelivat tuolloin mayojen kalenterin loppuvan 21.12.2012 ja tämän merkitsevän maailmanloppua. Myös tuolloin maailmanlopun odotukseen kytkeytyi Niburun saapuminen.

Mayojen kalenteri ei loppunut todellisuudessa loppunut 21.12.2012 eivätkä mayat odottaneet tuolle päivälle maailmanloppua. Kyse oli mayakulttuurissa paremminkin maailman jatkumisesta, Latinalaisen Amerikan tutkimuksen dosentti Harri Kettunen kertoi vuonna 2012 MTV:lle.

– Kyseessä on yhden isohkon syklin kääntymiskohta, ei niinkään päättymiskohta. Voisi jopa sanoa, että se on välivuosi mieluummin kuin maailmanloppu tai ison kalenterin päättyminen, Karttunen sanoi.

Muita suurta huomiota saaneita maailmanlopun ennustuksia läntisessä maailmassa ovat olleet muun muassa adventistikirkon perustajan William Millerin vuodelle 1844 tekemä ennustus Jeesuksen toisesta tulemisesta, vuoden 1997 Heaven’s Gate -ufokultin tekemä joukkoitsemurha heidän odottaessaan Hale–Bopp-komeetan tuovan mukanaan maailmanlopun, sekä vuoden 2015 eBible fellowship -lahkon ennustus ylöstempauksen alkamisesta 7.10.2015.

Maailmanlopun ennustukset jatkuvat varmasti tulevaisuudessakin.

– Kaikki tämä ei tarkoita, etteikö todellisia uhkia maailman tuhosta olisi olemassa. Niburun sijaan ihmisten pitäisi olla kuitenkin huolissaan Pohjois-Korean ohjuksista tai siitä, että Iran hankkii ydinaseita, Pope sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja