Näillä kasveilla helpotat nokkosten ja hyttysten aiheuttamaa kutinaa luonnossa

Tiesitkö, että saat luonnosta oivan pika-avun hyttysen puremiin ja nokkosten polttamiin? Ja yleensä vielä heti paikan päältä.

Kokeile seuraavan kerran vesiheinää, hierakkaa tai vaikka jättipalsamia nokkosen polttaman tai hyttysen pureman aiheuttamaan kutinaan.

Henriette Kress neuvoo kirjassaan Käytännön lääkekasvit, kuinka luontoa kannattaa käyttää hyväkseen erilaisissa vaivoissa. 

Vesiheinän (Stellaria media) mehu antaa nopean avun hyttysen puremaan ja nokkosen polttamaan.

Vesiheinä on yleinen rikkaruoho myös kaupungissa, joten kun sen kerran olet tunnistanut, et vältä sen näkemiseltä. Se kasvaa monesti myös juuri siinä nokkosen vieressä.

– Revi kouraan mehevä pehko vesiheinää. Hiero se palloksi ja purista siitä mehupisaroita.

– Voit käyttää pisaroita suoraan iholle tai hieroa vesiheinäpalloa iholla.

Tuoreet hierakat (Rumex-lajit) auttavat myös kutinaan. Lehtien tyviosan alla on läpikuultavaa limaa, joka auttaa kutinaan.

Kostealla paikalla kasvavissa hierakoissa on eniten limaa, mutta sadekeli lisää myös kuivan paikan hierakoiden limantuotantoa, Kress neuvoo.

Varsinkin metsäisten kaupunkipuistojen reunoilla näkee paljon jättipalsameita. Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, joka valtaa alaa nopeasti muilta kasveilta.

Palsameista (Impatiens-lajit) käytetään mehevät varret. Riko varsi ja hiero siitä tulevaa mehua kutiaviin kohtiin.

Palsamien haju on epämiellyttävä, varoittaa Henriettä Kress, joten käytön jälkeen olisi hyvä pestä kädet. 

Lähde: Henrietta Kress, Käytännön lääkekasvit

Oletko jo katsonut Maikkarin uutta ohjelmaa Hansin Grillibileet? Ohjelmassa Hans kutsuu joka viikko ystäviään grillaamaan.


Lue myös:

    Uusimmat