Mainos

Kokapensas 123-vuotiaan pitkän iän salaisuus?

Mikäli Bolivian väestörekisterin tiedot pitävät paikkansa, maailman vanhimmaksi koskaan elänyt ihminen asustelee pienessä Frasquian kylässä Andien vuoristossa.

Asiakirjojen mukaan Carmelo Flores Laura täytti kuukausi sitten 123 vuotta.

Varsinaista syntymätodistusta hänestä ei ole – sellaiset otettiin Boliviassa käyttöön vasta vuonna 1940. Mutta Flores Lauran syntymäpäivä 16.7.1890 on merkitty hänen kastetodistukseensa.

Flores Laura on Bolivian alkuperäisväestöön kuuluva aimara. Hän asuu yksikseen olkikattoisessa talossa, jossa on maalattia. Hän kaipaa vaimoaan, joka kuoli kymmenisen vuotta sitten. Naapureina hänellä on pojanpoika perheineen.

Teräsvaari kertoo, ettei ole koskaan ollut vakavasti sairas. Hän pureskelee kokapensaan lehtiä, joiden uskotaan olevan hyväksi terveydelle. Flores Laura ei tarvitse kävelykeppiä eikä silmälaseja. Kuulo on kuitenkin mennyt huonoksi.

Carmelo Flores Laura on elänyt koko ikänsä Frasquiassa, 4000 metrin korkeudessa, Titicacajärven lähistöllä. Pääkaupungissa La Pazissa hän on toki käynyt.

Guinnessin ennätysten kirjaajat eivät ole tiettävästi vielä ottaneet kantaa, onko Flores Lauran kahden todistajan vahvistama kastetodistus riittävä todiste hänen iästään.

Virallisesti maailman vanhin ihminen on 115-vuotias japanilainen Misao Okawa, jolla on esittää syntymätodistus. Guinnessin ennätyksiin on pisimpään eläneeksi kirjattu ranskalainen Jeanne Calment, joka kuoli 122 vuoden ja 164 päivän ikäisenä vuonna 1997.

(MTV3 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.