"Koirat raahasivat ihmisten raajoja ympäri kaupunkia" – Kuukausia venäläisten vankina ollut Taira kuvailee kidutusta ja sodan kauhua Mariupolissa

Venäläisjoukkojen kaappaama ukrainalainen vapaaehtoinen lääkintämies Yuliia Paievska kuvaili torstaina yhdysvaltalaispoliitikoille kokemaansa ja näkemäänsä kidutusta ja kauhua Mariupolissa.

Yuliia Paievska, lempinimeltään Taira, sai aiemmin kansainvälistä huomiota toimittaessaan vartalokameraansa tallentuneita videoita Mariupolista. Paievska perusti Venäjän hyökättyä vapaaehtoisen ambulanssijoukon nimeltään Taira's Angels, eli Tairan enkelit.

Paievska joutui maaliskuussa venäläisten vangiksi Mariupolissa kolmen kuukauden ajaksi.

Torstaina hän kertoi Yhdysvaltain kongressin Helsinki-komissiolle kokemuksistaan noiden kuukausien ajalta julkisessa kuulemistilaisuudessa. Helsinki-komissio on kongressin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) toimielin.

Noin 20-minuuttisessa lausunnossaan Paievska, hetkittäin ääni väristen, listasi todistamiaan asioita muun muassa seuraavanlaisesti:

"Luodeista haavoittunut seitsemänvuotias poika kuoli syliini, koska en pystynyt torjumaan kuolemaa tässä tapauksessa.

Vankeja, jotka huusivat selleissään kuukausia ja kuolivat kidutukseen ilmaan minkäänlaista lääkinnällistä apua tämän helvetillisen vankeuden aikana. Ainoa asia, mitä he tunsivat ennen kuolemaansa, oli hyväksikäyttö ja hakkaaminen.

Puolen miljoonan asukkaan kaupunki kuolemassa silmieni edessä, ilmaiskujen keskellä, suunnitelmallisesti ja järjestelmällisesti.

Ilmaiskuja sairaaloihin ja asuinalueille.

Haavoittuneita sotilaita ja siviilejä täynnä oleva sairaala, josta anestesialääkkeet olivat loppuneet, kuten myös antibiootit.

Sotilaat ja koko lääkintähenkilökunta nukkuivat kahdesta kolmeen tuntia päivittäin, koska leikkauksia oli toisensa perään.

Viiden, kymmenen minuutin välein saapui lääkintäautoja, joiden kyydissä kuolleet ja haavoittuneet makasivat toistensa päällä. Kohtaloita, joita ei voi edes kuvitella.

Palavia autoja, joiden sisällä paloi ihmisiä.

Ihmisiä keräämässä vettä lätäköistä.

Koiria, jotka kerran olivat jonkun lemmikkejä, raahaamassa ihmisten raajoja ympäri kaupunkia.

Vankeja, jotka heidän tappajansa pakottivat riisuutumaan ennen kuin heidät murhattiin ja teurastettiin hitaasti. Varta vasten rakennetuissa kidutuskammioissa.

Kuulemistilaisuus ja Paievskan todistajanlausunto on katsottavissa kokonaisuudessaan Helsinki-komission Youtube-kanavalta.

Venäjän joukot valtasivat Mariupolin pian Venäjän hyökkäyssodan alettua.

Kaupungin tilannetta on kuvailtu humanitaariseksi katastrofiksi. Kaupungissa on kuukausien ajan ollut pulaa juomavedestä, ruoasta ja lääkkeistä, eivätkä Venäjän joukot ole päästäneet ulkomaalaisia avustusjärjestöjä kaupunkiin.

Lue myös:

    Uusimmat