Koiperhosella onkin "salainen rooli", joka selvisi vasta nyt – tutkija suree yleistä väärinkäsitystä: "Asia ei ole lainkaan niin"

Jättimäiset"murhaherhiläiset"saapuivat Amerikkaan 0:30
Suurikokoista kiinanherhiläistä on havaittu ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa. Videolla kuvia jättimäisestä viiden sentin pituisesta "murhaherhiläisestä".

Moni näkee mielikuvissaan koin pelkästään ärsyttävänä ötökkänä, joka jättää reikiä vaatteisiin. Tutkijoiden mukaan koilla on kuitenkin tärkeä tehtävä. 

Koiperhoset tunnetaan yleensä vaatteita tuhoavasta maineestaan, mutta niillä saattaakin olla paljon tärkeämpääkin tekemistä kuin syödä reikiä villapaitaasi.

Tutkijoiden mukaan koit, jotka on pitkään nähty lähinnä ärsyttävinä eliöinä, jotka jättävät reikiä vaatteisiin, on arvioitu väärin ja pahasti, kertoo BBC. Tutkijoiden mukaan koilla on tärkeä tehtävä yöaikaisina pölyttäjinä, ja ne pölyttävät monenlaisia kukkia ja kasveja.

Koit ovat väärinymmärrettyjä

Kasveja pölyttävien mehiläisten kohtalosta moni on jo huolissaan, mutta koiden roolia ei ole aiemmin ymmärretty.

– On olemassa suuri väärinkäsitys, jonka mukaan kaikki koit vain tulevat ja syövät vaatteet. Asia ei ole lainkaan niin, sanoo lontoolaisyliopiston Richard Walton, joka johti koista tehtävää tutkimusta.

Tutkijat havainnoivat koiden liikkumista Englannissa Norfolkin alueella. Tutkimuksessa havaittiin, että koiden liikkumisverkostot ovat suurempia ja monimutkaisempia kuin esimerkiksi mehiläisten, ja siksi tutkijoiden mukaan olisikin tärkeää saada koiden väheneminen hallintaan.

Koit ovat "pölyttäjien yleismiehiä"

45 prosenttia testatuista koista kantoi mukanaan siitepölyä, jota oli 47 eri kasvista. Osa kasveista oli laatua, jossa mehiläiset tai esimerkiksi perhoset vierailevat vain harvoin. Koit keräävät siitepölyä karvaisiin ruumiisiinsa ja täydentävät niin muiden, päiväaikaisten pölyttäjien työtä.

– Osa koista vierailee kukissa, ja koi voikin olla tärkeä osa pölytysprosessia. Työmme tuloksista näemme, että koit ovat niin sanottuja yleismiehiä, mikä tarkoittaa, etteivät ne vieraile erityisesti tietyssä rajatussa kasviryhmässä. Ne vierailevat missä tahansa kasvityypissä, joihin niillä on pääsy, Walton sanoo.

"Mielestäni on elintärkeää nostaa koiden profiilia"

Koita uhkaavat esimerkiksi maankäytön muutokset ja hyönteismyrkkyjen käyttö. Tämä vaikuttaa epäsuorasti myös esimerkiksi lintuihin ja lepakoihin, jotka syövät koita.

Siksi yleisön mielipiteitä koista pitäisi kyetä muuttamaan. Waltonin mukaa ihminen näkee helposti arjessaan mehiläisen pölyttämässä kukkaa, ja päiväajan pölyttäjät ovatkin näkyvämpiä ja tutumpia kuin öisin liikkuvat koit.

– Mutta koit eivät missään nimessä ole vähemmän tärkeitä. Mielestäni on elintärkeää nostaa koiden profiilia, jotta voimme auttaa yleisöä näkemään tärkeän roolin, joka niillä on ekologiassamme.

Lue myös:

    Uusimmat