Kohulausunto snookerin MM-kisoissa – maailmanmestarin kuppi nurin: "Lähes pyhäinhäväistys"

Vuoden 2005 maailmanmestari Shaun Murphy ei lämmennyt iranilaisen kilpaveljensä Hossein Vafaein kommenteista liittyen MM-snookerin näyttämöön, legendaariseen Crucible-teatteriin Sheffieldissä. 

Vafaei esitti näkemyksiään MM-kisojen pitopaikkana vuodesta 1977 toimineesta Cruciblesta sunnuntaina, kun hän aloitti 1. kierroksen ottelunsa Judd Trumpia vastaan. Vafaei hävisi lopulta 5–10-lukemin maanantaina. 

– Kun Cruciblessa kävelee, haju on todella paha. Olen rehellinen. Kaikki on karmeaa, pääasiassa teatterina toimivan Cruciblen harjoitustiloja "autotalliksi" kutsunut Vafaei ruoski BBC:n mukaan

World Snooker Tour huomauttaa tiedotteessaan, että historiallisessa rakennuksessa on hyvin rajallisesti tilaa kulissien takaisille toimille, mutta järjestäjät yrittävät luoda ympäristön mahdollisimman mukavaksi pelaajille. 

Cruciblen kohdalla puhuttaa myös sen kapasiteetti. Vain 980 katsojaa vetävä tila on kiertueen pienin näyttämö. Moni pelaaja, kuten nelinkertainen maailmanmestari John Higgins, pitääkin väistämättömänä sitä, että MM-turnaus pelataan jo lähitulevaisuudessa jossain muualla. Myös Vafaei on tätä mieltä. 

– Jos kysytte haluanko tulla tänne takaisin, vastaus on ei, muun muassa Kiinaa ja Saudi-Arabiaa MM-isännäksi liputtava Vafaei summasi. 

Cruciblen nykyinen sopimus MM-kisojen järjestämisestä päättyy vuonna 2027. Myös maailmanmestari Shaun Murphy näkee muutoksen todennäköisenä, mutta ei pitänyt lainkaan Vafaein tyylistä haukkua lajin historiallista näyttämöä. 

– Tämä on pyhää maata. Se on lähes pyhäinhäväistys, että snookerin ammattilaispelaaja kritisoi kotiamme noin avoimesti, englantilainen Murphy jyrisee

– Ajatteleeko hän, että hän auttaa lajiamme kasvamaan, kun hän kritisoi noin suoraan yhtä isoimmista kumppaneistamme? Hän ei ole auttanut lajiamme lainkaan. 

Murphy tiedostaa Cruciblen muodostaman taloudellisen dilemman. MM-kisat vetäisivät varmasti moninkertaisen yleisön paikan päälle, jos areena olisi isompi. 

– Tilanne ei voi jatkua tällaisena, kun sopimuksemme päättyy. En usko, että kukaan muu haluaa lähteä kuin Hossein ja Ronnie O'Sullivan. Kaikki muut haluavat jatkaa täällä, mutta näin ei voi jatkaa. Jonkin on muututtava, Murphy toteaa. 

– Ehkä Hossein ei tullut tänne 9-vuotiaana, kuten minä, ja juossut Steve Davisin perässä nimikirjoituksen toivossa. Tämä on pyhää maata snookerpelaajille, ja Hosseinin olisi syytä muistaa se. Hän sanoi, ettei halua tulla tänne takaisin, joten älä tule. Hänen ei ole pakko, Murphy päätti. 

Murphy voitti avauskierroksen ottelunsa kiinalaista Lyu Haotiania vastaan 10–5. 

MM-snookerin 2024 turnauskaavio:

Yläkaavio

Luca Brecel (1) – David Gilbert 9–10
Robert Milkins (16) – Pang Junxu

Ali Carter (9) – Stephen Maguire 7–10
Shaun Murphy (8) – Lyu Haotian 10–5

Mark Selby (5) – Joe O'Connor 6–10
Kyren Wilson (12) – Dominic Dale

John Higgins (13) – Jamie Jones
Mark Allen (4) – Robbie Williams

Alakaavio

Judd Trump (3) – Hossein Vafaei 10–5
Tom Ford (14) – Ricky Walden 10–6

Zhang Anda (11) – Jak Jones 4–10
Mark Williams (6) – Si Jiahui

Ding Junhui (7) – Jack Lisowski
Gary Wilson (10) – Stuart Bingham 5–10

Barry Hawkins (15) – Ryan Day
Ronnie O’Sullivan (2) – Jackson Page

Suluissa sijoitettujen pelaajien ranking MM-turnauksessa. Allekkain olevien ottelujen voittajat kohtaavat toisella kierroksella. 

Juttua korjattu klo 12.15: Vafaei on iranilainen, ei egyptiläinen.  

Lue myös:

    Uusimmat