Kohtalokas ravintolailta: Yksi isku päähän johti kallonmurtumaan – lyöjälle lähes 30 000 euron lasku

1:20
Yksi nyrkinisku voi johtaa kuolemaan. Nokialla 55-vuotias mies kuoli lyötyään päänsä lyönnin seurauksena.

Hovioikeus määräsi miehelle maksettavaksi lähes 30 000 euron korvaukset kun häntä lyötiin leukaan ravintolaillan päätteeksi.

Välikohtaus sattui ravintolalaivan edustalla toukokuussa Turussa vuonna 2017. Tekoa oli edeltänyt uhrin ja tämän seurueen harjoittama sanallinen ja fyysinen päälle käyminen erääseen mieheen ja tämän seurueeseen kyseisen illan aikana.

Kun mies oli seurueineen poistumassa paikalta,  suurikokoinen uhri oli tullut käsi lyöntiasennossa tätä miestä vastaan. Mies oli vastannut asentoon lyömällä uhria leukaan, jolloin mies kaatui, löi päänsä asfalttiin ja menetti tajuntansa. Uhrin kallo murtui ja hän sai vakavat vammat.

Törkeä vammantuottamus

Oikeus ei pitänyt tehtyä lyöntiä sallittuna hätävarjeluna, sillä miehellä oli valvontakameratallenteiden perusteella mahdollisuus poistua paikalta. Oikeus katsoi, että mies oli järjellisistä ja perustelluista syistä erehtynyt luulemaan, ettei voi poistua paikalta ja jättää seurueensa jäsentä yksin. Siksi syyte pahoinpitelystä hylättiin.

Hovioikeus kuitenkin piti valintaa lyödä uhria päähän huolimattomana.

– Kun otetaan huomioon rikotun huolellisuusvelvollisuuden merkittävyys, vaarannetun edun tärkeys ja loukkauksen todennäköisyys, riskinoton tietoisuus sekä muut tekoon ja tekijään liittyvät olosuhteet, huolimattomuutta on pidettävä törkeänä, tuomiossa kerrotaan.

Mies tuomittiin törkeästä vammantuottamuksesta.

Lyöjälle isot korvaukset maksettavaksi

Mies tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja korvaamaan uhrille 18 000 euroa aivoruhjeesta, 6000 euroa kallonsisäisestä verenvuodosta, 900 euroa kuulonalenemasta ja 3000 euroa traumaperäisestä stressihäiriöstä. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan uhrille lähes 10 000 euroa ansionmenetyksestä.

Koska uhrin uhkaavaa toimintaa pidettiin kuitenkin merkittävänä myötävaikuttajana teolle, korvauksia soviteltiin niin, että korvauksia maksettiin vain kolme neljäsosaa määrätystä. Näin korvaukset kivusta, sätystä ja tilapäisestä haitasta olivat vajaa 21 000 euroa ja ansionmenetyksestä vajaa 7500 euroa.

Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt vuonna 1996 syntyneen miehen syytteet.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja