KL: Sanna Marinin firman Kämp-bileisiin liittyy verotusriski

Sanna Marin saapui Linnan juhliin 0:19
Näin Sanna Marin saapui Linnan juhliin

Kauppalehti kertoo, että ex-pääministeri Sanna Marinin yrityksen Hotel Kämpin sviitissä järjestämiin juhliin liittyy verotuksellinen riski.

Marin kertoi Instagramissa, että juhlat järjesti hänen ja yhtiökumppaninsa Tuulia Pitkäsen yritys MA/PI. Juhlapaikka, Kämp-hotellin Mannerheim-sviitti maksaa noin viisi tuhatta euroa yöltä.

Kauppalehden mukaan yritysverotuksen näkökulmasta tällaisten juhlien järjestäminen ei ole aivan yksiselitteistä.

Edustusmenoina pidetään elinkeinoverolaissa "verotettavaan tulonhankintaan liittyviä, yrityksen ulkopuolisiin henkilöihin, kuten asiakkaisiin tai liiketuttaviin, kohdistuvia vieraanvaraisuudesta tai muusta huomaavaisuudesta aiheutuneita menoja".

Jos kuitenkin yksittäiseen edustusmenoon sisältyy osuuksia, jotka eivät ole elinkeinotoimintaa, ei sitä tältä osin voida vähentää elinkeinotoiminnan verotettavista tuloista. Kysymys on siis tällöin yritysmuodosta riippuen yksityismenosta tai peitellystä osingonjaosta.

Peitelty osingonjako tarkoittaa osakkaan yhtiöstä saamaa taloudellista etua, jonka hän on saanut osakkuusasemansa perusteella. Tällaisia ovat muun muassa vastikkeetta saadut tuotteet ja palvelut.

Kauppalehden analyytikko Ari Rajalan mukaan peitellyn osingonjaon tulkintariskin kohteena voi olla "mikä tahansa taloudellinen etu, jonka yrityksen osakas saa osakasasemansa perusteella yhtiöstä niin, että edusta ei makseta esimerkiksi asianmukaisia veroja".

Verottaja ei kommentoi yksittäisiä juhlia

Kauppalehden haastattelema johtava veroasiantuntija Sami Varonsen mukaan keskeistä on se, ovatko yrityksen maksamat menot yrityksen tulonhankkimisesta tai säilyttämisestä johtuvia menoja. Jos yrityksellä on intressi järjestää juhlia esimerkiksi tulojen hankkimiseksi, menot kuuluvat yritykselle ja se voi vähentää niitä verotuksessa.

Marin omistaa yhtiöstä 90 prosenttia, hänen ex-avustajansa Pitkänen loput kymmenen. Pitkänen toimii toimitusjohtajana, Marin on yrityksen hallituksen jäsen.

Toimialakuvauksen perusteella yritys toteuttaa julkaisu- ja puhetoimintaa, konsultointia "sekä kaikkea muuta laillista liiketoimintaa”. Kauppalehti kertoo, että lisäksi firma voi ostaa, myydä ja hallita osakkeita sekä harjoittaa vuokraustoimintaa.

Lähde: Kauppalehti

Lue myös:

    Uusimmat