Mainos

KKO: Hivistä kumppanille kertomatta jättänyt ei syyllistynyt rikokseen

Hiv-positiivinen mies ei syyllistynyt rikokseen, vaikka hän oli naisen kanssa suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä kertomatta tälle sairaudestaan.

Salaajia on tuomittu aikaisemmin vankilaan  

-Hivin kumppaneiltaan salanneita on tuomittu pitkiinkin vankeustuomioihin. Nimikkeinä on ollut muun muassa törkeän pahoinpitelyn yritys ja vaaran aiheuttaminen. Törkeä pahoinpitely edellyttää tahallisuutta, vaaran aiheuttaminen voi olla myös törkeää huolimattomuutta.  

-Rovaniemen hovioikeus tuomitsi kuusi vuotta sitten 12 vuoden vankeuteen miehen, joka paitsi salasi myös tartutti hivin useisiin kumppaneihin. Tuomio tuli mm. viidestä törkeästä pahoinpitelystä, neljästätoista törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja yhdestä raiskauksesta.  

-Turun hovioikeus puolestaan katsoi, ettei tartunnan salannut nainen yrittänyt tartuttaa miehiä tahallaan. Nainen käytti viruslääkitystä. Asianomistajia oli 16, mutta kukaan ei tiettävästi saanut virusta. Nainen tuomittiin kahdeksi vuodeksi vaaran aiheuttamisista.  

Korkeimman oikeuden (KKO) mukaan tartunnan todennäköisyys oli niin pieni, että syyte törkeän pahoinpitelyn yrityksestä oli hylättävä.

KKO kiinnitti ratkaisussaan huomiota muun muassa siihen, että mies käytti viruslääkitystä, joka todennäköisesti alentaa tartuntariskiä entisestään.  

Sekä käräjäoikeus että hovioikeus olivat tuominneet miehen.

Käräjäoikeus katsoi, että mies yritti vahingoittaa naisen terveyttä aiheuttamalla tälle elinikäisen vakavan sairauden.

KKO kuitenkin arvioi, ettei viruslääkitystä käyttänyt mies yrittänyt tahallaan vahingoittaa naisen terveyttä tai pitänyt todennäköisenä, että tämä saisi hiv-tartunnan.  

Syvästi järkyttynyt nainen kertoi, ettei olisi suostunut seksiin hiv-positiivisen kanssa edes kondomin kanssa. Hän ei saanut tartuntaa.

Hiviä pystytään nykyisin hoitamaan lääkityksellä, eikä sairaudella ole enää merkittävää vaikutusta sitä sairastavan elinikään. Virusta ei kuitenkaan pysytä poistamaan elimistöstä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.