Mainos

Kissoilla oli hyvin suuret märkivät kasvaimet – omistajalle tuomio hoidon laiminlyönnistä

5:31

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kissanomistajan sakkoihin ja eläintenpitokieltoon, sillä tämä oli aiheuttanut kissoilleen tarpeetonta kipua ja kärsimystä jättäessään viemättä ne eläinlääkäriin. Kissoilla oli kasvaimet, joita eläinlääkäri kuvaili todella suuriksi.

Video: Kissoja hylätään Suomessa yhä paljon. Pelkästään löytöeläintaloille tuodaan vuosittain yli 10 000 kissaa.

Oikeudessa ei pystytty tarkkaan määrittelemään, milloin omistajan olisi pitänyt huomata, että kissoilla ei ole kaikki kunnossa. Tammikuun puolivälissä vuonna 2016 eläinlääkäri havaitsi kissoilla suuret, tulehtuneet, haavautuneet ja märkivät maitorauhaskasvaimet, joilla oli myös etäpesäkkeitä. Toisen kissan kasvain oli 5–10 senttimetrinen, toisen taas noin 7 senttimetriä halkaisijaltaan.

Löytökissoina perheeseen tulleet kissasisarukset Tikru ja Rata lopetettiin eläinlääkärillä 14 vuoden iässä.

Luuli kissojen piilottelevan uutta pentua

Omistaja kertoi, että talouteen oli hankittu uusi kissanpentu, ja kissat olivat olleet omissa oloissaan liikkuen lähinnä öisin. Hän ajatteli niiden pysyvän poissa kissanpennun vuoksi, eikä siksi ollut havainnut kissojen sairautta. Kissat eivät hänestä käyttäytyneet poikkeuksellisesti. Ne olivat kuitenkin laihtuneet.

Oikeus arvioi, että viimeistään jouluna kasvaimet ja kissojen huono tila oli havaittu, ja ne olisi pitänyt toimittaa hoitoon. Kissat toimitettiin hoitoon kuitenkin vasta 3–4 viikkoa joulun jälkeen. Tämä ei oikeuden mukaan ollut riittävää toimintaa.

– Käräjäoikeus katsoo, että tässä tilanteessa eläinten kohteluun liittyviä velvollisuuksia on vakavasti rikottu, mikä ilmentää välinpitämätöntä tai piittaamatonta suhtautumista kysymyksessä oleviin velvollisuuksiin. Tilanteessa on toimittu törkeän huolimattomasti, tuomiossa lausuttiin.

Vuonna 1972 syntynyt nainen tuomittiin eläinsuojelurikoksesta 65 päiväsakkoon, mikä tämän tuloilla tarkoittaa 1170 euron rangaistusta. Lisäksi tämä määrättiin eläintenpitokieltoon marraskuuhun 2020 asti.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja