Kissa pissailee vääriin paikkoihin – mitä voin tehdä?

Vaikka kissa onkin sisäsiisti eläin, noin kymmenen prosenttia kissoista kärsii pienemmistä tai isommista sisäsiisteysongelmista elämänsä aikana. Miten kannattaa toimia, jos kissa pissaa sohvalle, eteisen matolle tai muihin ei-toivottuihin paikkoihin?

Kissa on tunnetusti pikkutarkka toiletin käyttäjä: kun kissa tekee tarpeensa muualle kun hiekkalaatikkoon, kyse voi olla joko puhtaasta vahingosta (jos kissa on esimerkiksi jäänyt lukittujen ovien taakse), äkillisestä pelästymisestä, merkkailun vimmasta, fyysisestä vaivasta tai ennen kaikkea stressistä.

Kissat, jotka merkkaavat ovensuihin, verhoihin ja ikkunalaudoille, saattavat kokea, että ulkona on jotakin uhkaavaa. Sen sijaan tuolin jalkoihin, sänkyyn tai sohvalle virtsaaminen saattaa tarkoittaa sitä, että kissa haluaa lisätä luottamusta sekoittamalla omia tuoksujaan omistajansa tuoksujen kanssa.

Osa kissoista voi kärsiä myös yksin kotona olemisesta ja siitä kantautuvasta ahdistuksesta. Jos kissaomistaja on pidemmän aikaa matkoilla ja kissaa käy hoitamassa vieraampi henkilö, saattaa kissa tuntea olonsa – ja kotinsa – uhatuksi ja käy myöhemmin merkkaamassa alueen, jossa on vahva, tuttu tai rauhoittava tuoksu. Siksi kissa pissaa usein omistajansa sänkyyn tai sohvalle. On suositeltavaa, että kissaa kannattaa käydä hoitamassa jo valmiiksi tuttu ja turvallinen ihminen.

Miksi kissa pissaa toistuvasti samaan paikkaan?

Kun kissa on kerran pissannut tiettyyn paikkaan, herkkä hajuaisti vetää kissaa puoleensa käyttämään samaista sijaintia säännöllisesti tarpeiden tekoon. Onkin tärkeää puhdistaa ei-toivottu pissapaikka äärimmäisen hyvin.

Jos kissa tekee toistuvasti tarpeensa samaan kohtaan, kokeile siirtää hiekkalaatikko samaiseen paikkaan: näin se alkaa yhdistää laatikon tarpeidensa tekoon. Jotkut kissataloudet ovat myös kokeilleet siirtää epätoivotulle pissapaikalle esimerkiksi raksukippoja, koska kissa ruokailee mielellään siistissä ympäristössä, ei omassa "käymälässään".

Jos kissa ottaa tavakseen tehdä tarpeensa jonnekin muualle kuin laatikkoon, vie se omalle laatikolleen pari kertaa päivässä. Jos se tekee tarpeensa, palkitse kissa. Rajoita kissan pääsyä mahdollisille epätoivotuille alueille talossa ja pienennä kissan aluetta pitämällä joitakin ovia kiinni.

Kuramatto, folio, tinapaperi tai muu vastaava materiaali saattaa myös vähentää kissan merkkailuhaluja, koska niiden päällä kissa ei mielellään tassuttele.

Voit esimerkiksi kokeilla stressaantuneen kissan kanssa feromonituotteita: feromonituotteet auttavat tukemaan kissaa muutoksissa sekä muissa kissaa pelottavissa sekä ahdistavissa tilanteissa. Suihkuta rauhoittavaa feromonituotetta pissapaikalle puhdistettuasi sen ensin kunnolla.

Eikö kissa käy hiekkalaatikolla? Tarkista nämä:

Onko hiekkalaatikko oikeassa paikassa? Hiekkalaatikkoa ei tulisi sijoittaa kissan ruokailupaikan, ruokakippojen tai pelottavien tavaroiden läheisyyteen (esimerkiksi käynnissä oleva pesukone saattaa pelottaa kissaa). Kissoja voi häiritä myös melu, kosteus tai paha haju.

Onko hiekkalaatikon paikkaa muutettu liian nopeasti? Jos hiekkalaatikon sijoituspaikkaa haluaa muuttaa, kannattaa se tehdä pikkuhiljaa siirtämällä laatikkoa vähitellen kohti uuttaa paikkaa – uudessa paikassa voi kuitenkin koko ajan olla jo esillä toinen laatikko! Äkkinäinen paikanvaihdos saattaa aiheuttaa sen, että kissa tekee tarpeensa totuttuun paikkaan vaikkei siinä laatikkoa olisikaan. Kannattaa myös sijoittaa vanhan paikan päälle jokin esine, jolloin vanha paikkakin muuttuu eikä houkuttele kissaa.

Onko hiekkalaatikko siisti ja puhdas? Jotta kissa ei pissaisi ei-toivottuihin paikkoihin, on äärimmäisen tärkeää pitää hiekkalaatikkoa puhtaana: hiekkalaatikko tulisikin puhdistaa päivittäin. Kun vaihdat hiekat kokonaan, pese samalla kauttaaltaan koko hiekkalaatikko. Hiekkalaatikon tarkempaan pesuun voi käyttää hajutonta pesuainetta tai ruokasoodaa ja kuumaa vettä.

Jos puhdistat laatikon liian usein, voi kissasi kummeksua, mihin laatikkoa pitäisi käyttää, koska se on liian hajuton. Jos taas vaihdat hiekan liian harvoin, kissasi välttelee laatikon käyttöä. Pidä myös hiekkalaatikon ympäristö puhtaana!

Onko laatikoita tarpeeksi jokaiselle kissalle? Jos taloudessa on useampia kissoja, jokaisella tulisi olla oma laatikko ja lisäksi vielä yksi ylimääräinen laatikko. Nyrkkisääntö hiekkalaatikoiden määrälle onkin kissojen määrä + yksi.

Onko hiekkalaatikko sopivan kokoinen? Suosi hiekkalaatikkoa, jossa on suhteellisen matalat reunat. Hiekkalaatikon tulisi olla niin suuri, että kissa mahtuu kunnolla kääntymään siinä. Suuri, katoton hiekkalaatikko on kissojen keskuudessa yleensä suosituin. Jos kissasi pitää yksityisyydestä, valitse kuvulliset laatikot.

Onko hiekkalaatikkoon kulku helppoa? Sijoituspaikka tulisi valita niin, että laatikkoon on helppo kulkea eikä laatikko ole nurkkaan ahdistettu. Laatikko ei saisi myöskään olla liian julkisella paikalla, sillä kissa kaipaa yksityisyyttä tai se voi alkaa pelätä hiekkalaatikolla käymistä, jos sitä häiritään.

Onko hiekkaa liikaa tai liian vähän? Hiekkaa ei kannata laittaa liian paljon! Yleensä noin viiden sentin kerros on hyvä.

– Onko hiekan laatu hyvä? Kun kissasi on tottunut tietynlaiseen hiekkaan, älä vaihda hiekan laatua. Hiekan laatujen vaihteleminen on kissan mielestä häiritsevää. Kissalle on myös hyvin tärkeää, miltä maa tuntuu polkuanturoiden alla.

Vetääkö merkatun alueen haju edelleenkin puoleensa? Puhdista matot, sohvat tai sängyt vahinkojen jälkeen entsyymipuhdistusaineella. Voit myös ostaa kissakarkotetta lemmikkieläinliikkeestä ja suihkuttaa sitä puhdistetulle alueelle. Toinen vaihtoehto on kokeilla kissan feromonituotteita.

Eihän kissa ole kipeä? Jos kissa ei suostu käymään hiekkalaatikollaan, keskustele aivan ensimmäiseksi eläinlääkärin kanssa. Kissan perusteellinen terveystarkastus, joka sisältää virtsan ja ulosteen tutkimukset sekä verikokeet, paljastavat onko syynä terveydellinen ongelma.


Muista! Jos kissa tekee tarpeensa ei-toivottuihin paikkoihin, kyse ei ole likaisesta protestista tai kostosta. Kissaa ei siis tulisi missään nimessä rangaista pissailusta, vaan selvittää mistä oikein on kyse. On harvinaista yllättää kissa itse teossa, ja jos sitä toruu jälkeenpäin, se ei ymmärrä, miksi olet sille vihainen, mikä vain lisää sen levottomuutta – ja näin ollen voi vain pahentaa ongelmaa.

Lue myös:


Katri Koskinen

Lähteet: Reviirilehti (4/2011): Jaana Pohjola, Purina ONE, Purina.fi, Elainlaakariin.fi

Lue myös:

    Uusimmat