Mainos

Kisaisännät yllättyivät olympiamaratonin siirtosuunnitelmista – muutoksen taustalla kuolonuhrejakin vaatineet hirmuhelteet

0:26
Videolla kuvavideo Dohan yleisurheilun MM-kisojen brutaalista maratonista.

Ensi kesän olympialaisten japanilaisvirkailijat saivat Kansainväliseltä olympiakomitealta KOK:lta yllätyksen, kun komitea kertoi keskiviikkona suunnittelevansa olympialaisten maraton- ja kävelykisojen siirtämistäkisakaupunki Tokiosta Sapporoon.

KOK:n mietteissä on Tokion kesäkuumuus, ja yli 800 kilometriäpohjoisempana olevassa Sapporossa lämpötila olisi 5–6 astetta viileämpää.

–  Tämä oli hyvin odottamaton ilmoitus. Tiedämme, että monet tokiolaiset ovat innoissaan ja tekevät valmisteluja (olympiamaratoneja) varten, Tokion kuvernööri Yuriko Koike sanoi.

KOK:n edustaja John Coates myönsi asian kenties tulleen yllätyksenä.

–  Tätä asiaa ei kuitenkaan voi jättää ilmaan. Huhujen välttämiseksi oli parasta, että kerromme suunnitelmastamme. Haluamme urheilijoille kaikki mahdollisuudet tehdä parhaimpansa, ja tiedämme, ettei se ole mahdollista tuossa (Tokion) kuumuudessa.

Kuumuus puhutti syys-lokakuussa Qatarin Dohassa kisatuissa yleisurheilun MM-kilpailuissa. Lämpötila nousi Dohassa epäinhimillisiin lukemiin kestävyyslajeissa, maratonilla ja kävelyssä. Kesällä lähes 93 000 ihmistä haki hoitoa lämpöhalvaukseen Japanissa, ja kuolonuhreja oli 159.

–  Meidän on hyväksyttävä tämä (siirto). KOK ja (kansainvälinen yleisurheiluliitto) IAAF tukevat sitä. Voimmeko järjestäjinä sanoa ei?, kysyy kisojen järjestelypomo Yoshiro Mori.

Japanin edelliset kesäkisat pidettiin 1964 Tokiossa, mutta tuolloin olosuhdeongelmat vältettiin järjestämälläkisat lokakuussa. Ensi kesän kisat käydään 24. heinäkuuta–9. elokuuta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja