Kirkosta eronnut yli 13 000 -"Talous ei hetkahda tällaisista luvuista"

Piispa: Eroaminen kirkosta vastalause valtiolle 4:15

Eroakirkosta.fi palvelun mukaan yli 13 000 seurakuntalaista on eronnut kirkosta viime perjantain jälkeen, kun eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain. 

Kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikkö Pasi Perander ei silti ole huolissaan. Kirkon talous pyörii kuten ennenkin, joten kirkosta eronneiden määrä ei juurikaan tunnu sen taloudessa.  

Suomessa kirkkoon kuuluu 4,1 miljoonaa jäsentä eli 75,2 prosenttia kansalaisista. Tilasto kertoo viime vuoden luvuista. Peranderin mukaan se, mitä viime viikonlopun aikana tapahtui, on taloudelliselta kannalta marginaalinen summa kirkon taloudessa. 

– Aiemmissa vastaavissa tilanteissa on todettu, että taloudellisten vaikutusten aivan tarkka arvioiminen on äärimmäisen vaikeaa. Mehän emme tiedä lainkaan, millaisia tuloja eroajilla on ollut. Meillä on tietenkin käytössä verottajalta saadut viime vuoden tiedot kirkkoon kuuluvien ansiotuloista ja niiden perusteella voidaan peilata jotakin. Toisaalta nekään eivät välttämättä kerro tästä todellisuudesta mitään, joten en lähtisi arvioimaan summia, Perander sanoo.

Kirkon jäsenmäärä laskussa - tulot kasvussa 

Peranderin mukaan eroamisilla on vaikutusta yksittäisen seurakunnan talouteen silloin, jos eroamiset sattuvat vaikkapa saman seurakunnan alueelle tai jos yhden seurakunnan alueelta eroaa joku todella suurituloinen. 

– Onhan yli 13 000 tietenkin keskikokoisen seurakunnan jäsenmäärä eli jos nämä eroamiset olisivat tapahtuneet jostain syystä kaikki saman seurakunnan alueella, silloin jäsenmäärän menetys tuntuisi yksittäisessä seurakunnassa, Perander myöntää.  

Kirkon jäsenmäärä on yleisesti ottaen laskusuunnassa. Kirkon tulot ovat joka vuosi kuitenkin hieman kasvaneet. 

– Siihen on löytynyt sellainen selitys, että ansiotulojen määrä on kasvanut kaikilla palkansaajilla. Ansiotulojen kasvusta seurakunnat ovat saneet osansa, vaikka kirkollisveroa maksavien määrä on alentunut, Perander kertoo. 

Kirkko kerää aina vasta vuoden lopussa tietoja jäsenistöstään analyysia varten. 

Lue myös:

    Uusimmat