Mainos

Kirka Babitzin 50-vuotta

Suomalaisen kevyen musiikin monipuolisuusihme, Kirka Babitzin, täyttää huomenna 50 vuotta. Kirkan uraa voi luonnehti matkaksi ryysyistä rikkauden ja taas ryysyjen kautta rikkauteen.

Kirka on ehtinyt olla urallaan sekä tenavatähti, teini-idoli, vanheneva rock-stara, pehmoiskelmien kuningas että lopulta mestari areenalla. Kirka juhlisti tasavuosiaan jo torstaina juhlakonsertilla - Helsingin Areenassa, missäs muuallakaan. Lisäksi konkari pukkaa markkinoille uuden pitkäsoittonsa nimeltä Suuri hetki.

Uutuusalbumin päättää osuvasti kappale Pikku Elvis. Kirka alkoi pöllyttää omalta osaltaan Suomi-rockia jo 1960-luvun alussa. Läpimurto tuli kuitenkin iskelmän saralla: hetki koitti loppuvuodesta 1967, jolloin nuorukainen julkaisi esikoissinglensä Hetki lyö.

Nyt runsaat 30 vuotta myöhemmin Kirka on myynyt reippaasti yli miljoona levyä. Kirkan uralle on mahtunut notkahduksia, mutta aina hän on noussut uudelleen, viimeksi tietysti Mestari Areenalla -suosion myötä.

Jokaiselle jotakin

Kirkan taival kotimaisen kevyen musiikin tulkkina on ollut häkellyttävän monipuolinen: hänen kurkunpäästään on kajahtanut niin poppia, rockia kuin tunnelmallisia iskelmiäkin. Käännöskappaleiden puoliraakana tulkkina 60-70-luvun molemmin puolin Kirka tarjoili radiosta peräjälkeen hittejä kuten Varrella virran, Mamy Blue ja Silta yli synkän virran. Hengaillaan sijoittui yhdeksänneksi Eurovision laulukilpailussa Luxemburgissa 1984, poikkeuksena Suomen suosimasta nollalinjasta.

Surun pyyhin silmistäni (1988) on kautta aikain myydyimpiä kotimaisia - se löytyy yli 200000 ihmisen levyhyllystä.

-En haaveile mitään, mutta tahdon vielä tehdä suomalaista musiikkia tunnetuksi ulkomailla, Kirka on todennut.

Kirkan uran mieluisiin muistoihin lukeutuukin esiintyminen 90-luvun taitteessa Monacon World Music Awards -palkintogaalassa. Sadat miljoonat ihmiset ympäri maailman seurasivat sitä tv:stä. Pysyvämmin jalansijaa ulkomailla Kirka sai Kreikassa. Toki myös Mestarit -projektin suosio on ollut artistille suuri elämys.

Ääni kestää

Kun Kirka aloitti uransa, hänen ennustettiin polttavan raastavalla laulutavallaan äänensä pilalle alta aikayksikön. Arvio meni raskaasti pieleen. Ehkä Kirka on oppinut rankan laulutavan salaisuuden Little Richardilta, jota hän pitää maailman parhaana laulajana.

-30 vuoden ajan vedin vielä Marlboroa kaksin käsin, mutta lopetin 90-luvun taitteessa.

Tupakoinnin lopetus teki hyvää kurkun ja nenän alueille, jotka laulajalle ovat tärkeitä. Olen ikäisekseni hyvässä kondiksessa, sekä fyysisesti että henkisesti, Kirka on arvioinut. Kirkalla musikaalisuus on mitä ilmeisimmin ollut jo geeneissä. Hänen sisaruksistaan myös Muska, Anna sekä traagisesti menehtynyt Sammy tekivät musiikkiuran.

Kirka juhlistaa tasavuosiaan ja uutta albumiaan myös kiertueella. Suuri hetki -kiertue starttaa lokakuun puolivälissä. Esiintymispaikkakunnat ovat Mikkeli (12.10.), Lappeenranta (13.10.), Savonlinna (14.10), Lahti (16.10), Kouvola (17.10.), Tampere (18.10.), Jyväskylä (20.10.), Seinäjoki (21.10.), Oulu (24.10.), Rovaniemi (25.10.), Joensuu (27.10.), Kuopio (28.10.) ja Turku (3.11.).

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.