Mainos

Kommentti: Trumpin ja Niinistön huominen tapaaminen ei voisi mielenkiintoisempaan väliin osua – saa nähdä millä tuulella Trump on

Valkoinen talo seisoo yksinäisen näköisenä tummien pilvien alla. Yhdysvaltain presidentin virka-asunnon päivät ovat olleet synkkiä, sillä Donald Trump on ollut äärimmäisen huonolla tuulella siitä lähtien, kun demokraatit aloittivat virkarikostutkinnan.

Viimeisimpien tapahtumien perusteella Trumpin loppuviikko ei näytä valoisammalta.

Käänteet maailman kohutuimman puhelun ympärillä ovat olleet nopeita, mutta kaiken kohun keskellä Trump käyttää merkittävän osan keskiviikostaan Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön tapaamiseen. Niinistön Valkoisen talon työvierailun tavoitteena on keskustella Trumpin kanssa Euroopan ja arktisen alueen turvallisuudesta, kauppasuhteista ja ilmastonmuutoksesta.

Tänä vuonna vietetään Suomen ja Yhdysvaltain diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuotta. On kuitenkin selvää, että Trumpin ympärillä kasvava skandaali varjostaa tapaamista.

New York Times -lehden mukaan Trump painosti myös Australian pääministeriä Scott Morrisonia henkilökohtaisen tavoitteiden saavuttamiseksi. Lehden haastattelemien viranomaisten mukaan Trump yritti taivutella Morrisonia auttamaan oikeusministeri William Barria kerämään tietoja, joilla Barr voisi vähentää erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan uskottavuutta.

Valkoinen talo on rajannut tavallisista käytännöistä poiketen pääsyn raportin tekstiversioon vain pienelle valikoidulle porukalle. Valkoinen talo teki saman epätavallisen rajauksen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhelun tekstiversiolle.

Trumpia koskeva kohu on paisunut amerikkalaisen diplomatian kriisiksi, joka kasvaa koko ajan. Väitetyt tapahtumaketjut varjostavat jo nyt amerikkalaisen ulkopolitiikan uskottavuutta.

Osa Yhdysvaltain liittolaisista pelkää, ettei Trump pysty tekemään tärkeitä yhteistyötä edistäviä päätöksiä. Osa epäilee, että Trump yrittää siirtää huomiota kotimaan kriisistään ulkomaille ja yksi vaihtoehto on koventaa otteita Irania vastaan.

Niinistön ja Trumpin keskiviikon yhteisestä lehdistötilaisuudesta tulee siis vähintäänkin mielenkiintoinen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja