Suomessa löytyi ensimmäistä kertaa lintuinfluenssaa turkiseläimillä

Turkistarhan siniketuilla on todettu lintuinfluenssaa Kaustisella Keski-Pohjanmaalla. Ruokaviraston mukaan kyseessä on sama korkeapatogeeninen H5N1-virustyyppi, joka on aiheuttanut useita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia tänä vuonna.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun turkiseläimissä on todettu lintuinfluenssaa Suomessa. Luonnonvaraisissa ketuissa lintuinfluenssatartunta on todettu aiemmin kaksi kertaa, Ruokavirasto kertoo.

Nyt varmistuneen lintuinfluenssatartunnan lisäksi neljän muun Etelä- ja Keski-Pohjanmaan turkistarhan eläimissä on todettu influenssavirusta, jonka tyypittäminen on vielä kesken Ruokavirastossa.

Tartuntalähteitä selvitetään, mutta Ruokaviraston mukaan tartunnat ovat todennäköisesti peräisin luonnonvaraisista linnuista. Lintuinfluenssaa on tänä kesänä todettu paljon luonnonvaraisista linnuista, ja erityisen paljon tartuntoja on ollut naurulokeissa ympäri Eurooppaa, Ruokavirasto kertoo. Myös Suomessa on ollut useita lokkien joukkokuolemia. Niistä otettuja näytteitä tutkitaan parhaillaan Ruokavirastossa.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen. Tartunnan saadakseen täytyy yleensä olla läheisessä kontaktissa sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin.

Ruokavirasto muistuttaa, että turkistarhoilla työskentelevien kannattaa aina ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jos heillä on influenssaan viittaavia hengitystieoireita tai aivotulehdukseen viittaavia oireita.

H5N1-virustartunta voi aiheuttaa ihmiselle vakavan taudin, jossa on suuri kuoleman riski.

WHO:lta varoitus tartunnoista

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti keskiviikkona, että lintuinfluenssaepidemioiden lisääntyminen nisäkkäiden keskuudessa voi edesauttaa viruksen leviämistä myös ihmisiin.

WHO painottaa nisäkkäiden olevan biologisesti lähempänä ihmistä kuin lintuja, mikä herättää huolta siitä, että virus saattaa sopeutua tartuttamaan ihmisiä helpommin.

WHO kehotti yhdessä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) ja Maailman eläintautijärjestön (WOAH) kanssa maita tekemään yhteistyötä eläinten pelastamiseksi ja ihmisten suojelemiseksi.

WOAH:n tiedejohtaja Gregorio Torresin mukaan huolta on herättänyt muun muassa se, kuinka lintuinfluenssa on levinnyt uusille maantieteellisille alueille ja aiheuttanut epätavallisia luonnonvaraisten lintujen kuolemia. Lisäksi hän kuvailee nisäkästapausten määrän kasvua hälyttäväksi.

Naurulokkeja, kalatiiroja ja haahkoja on kuollut Suomessa lintuinfluenssaan – voiko virus tarttua ihmiseen?

Lue myös:

    Uusimmat