Kirjapaljastus: Leijonat-kaksikon saunatemppu suututti Winnipeg Jetsin tähtihyökkääjän ja luotsin – "Painukaa takaisin Suomeen!"

Hexi Riihiranta: Joukkuehenki aina Leijonien vahvuus 5:36
Heikki Riihiranta kertoo videolla Leijonien joukkuehengestä.

Heikki Riihiranta ja Veli-Pekka Ketola suututtivat 1970-luvulla saunassa makkaraa grillatessaan Winnipeg Jetsin silloisen hyökkääjätähden Bobby Hullin ja valmentajan Bobby Krommin. Riihiranta kertoo episodista uutuuskirjassaan Hexi – Taistelija (Teos).

Riihiranta ja Ketola edustivat jääkiekon WHA-ammattilaisliigassa pelannutta Winnipeg Jetsiä kausina 1974–77. Leijonat-kaksikolla oli tapana saunoa jokaisen treenin ja pelin jälkeen joukkueen pukukopin saunassa.

Kerran suomalaiskaksikko päätyi pistämään kiukaan kivien päälle kaksi isoa makkaraa. Makkaroista levisi suihkutiloihin ja pukuhuoneeseen voimakas tuoksu, ja tapaus sai pari joukkuekaveria nauramaan.

Päävalmentaja Bobby Kromm ei temppua kuitenkaan huumorilla ottanut.

– Mitä helvettiä te oikein meinaatte? Ei jumalauta teidän kanssanne! Painukaa takaisin Suomeen niitä helvetin makkaroitanne paistamaan! Teidän grillailua vartenko tämä sauna on olemassa? Kromm jyrisi.

Myös Jets-tähti Bobby Hull kuuli tapahtuneesta. Hän oli jo aiemmin ollut suomalaisten saunomista vastaan, koska ajatteli sen veltostuttavan näiden lihaksistoa. Kuultuaan makkaratempauksesta Hull ehdotti saunan sulkemista, ja niin tapahtuikin.

Seuraavissa peleissä suomalaiskaksikon peliaika myös väheni oleellisesti.

– Onhan tämä nyt aivan älytöntä pelleilyä. Miten myös Hull voi ajatella tuolla tavalla, että muka lihakset veltostuisivat? Riihiranta hämmästeli.

– En mä tiedä, sehän on todellisuudessa päinvastoin. Ne rentouvat ja palautuvat hyvin, Ketola puolestaan tuumi.

Uutuuskirjan on kirjoittanut Marko Lempinen.

Lue myös:

    Uusimmat