Sydänkohtauksen saanut Leijonat-soturi kaivoi paareilla kännykän esiin – ambulanssin henkilökunnan vastustus ei auttanut: "Tämä puhelu on pakko hoitaa"

Hexi Riihiranta: Joukkuehenki aina Leijonien vahvuus 5:36
Heikki Riihiranta kertoo videolla Leijonien joukkuehengestä.

Sitkeänä taistelijana tunnettu jääkiekkolegenda Heikki Riihiranta oli saanut lokakuisena aamuna 2014 sydänkohtauksen kotonaan Espoon Tapiolassa. Ambulanssin kuljettaessa Riihirantaa kohti Jorvin sairaalaa hän kaivoi henkilökunnan vastustuksesta huolimatta kännykän esiin soittaakseen puhelun naapurilleen, selviää uutuuskirjasta Hexi – Taistelija (Teos).

Riihiranta oli aamulla uskonut, ettei rintaan voimakkaan närästyskohtauksen jälkeen iskenyt ahdistus ollut hälyyttävää. Kun hengittäminen oli käynyt tuskaiseksi, Marita-vaimo sanoi soittavansa ambulanssin. Riihiranta kuitenkin toppuutteli ja lähti omalla autollaan läheiselle terveysasemalle.

Terveysasemalla tehtyjen testien jälkeen lääkäri oli ilmoittanut, että Riihirannan on lähdettävä saman tien Jorvin sairaalaan. Riiiranta totesi rauhallisesti, ettei asiassa ole ongelmaa, ja hän pääsee Jorviin omalla autollaan.

– Ettehän te herranjumala millään omalla autolla mene. Te lähdette ambulanssilla sinne. Tämä ei ole mikään pikkujuttu! lääkäri pauhasi.

Riihiranta viimein suostui ambulanssin kyytiin, mutta ei asettumaan aloilleen ennen puhelua naapurilleen Ollille. Riihiranta oli luvannut hakea kaverinsa Helsinki-Vantaan lentokentältä iltapäivällä, mutta sydänkohtauksen jälkeen hän ei ollut enää varma tämän onnistumisesta. 

Riihiranta ei halunnut pettää kaveriaan, minkä myötä hän hän kaivoi kännykän taskustaan esiin eikä välittänyt ambulanssin henkilökunnan yrityksestä saada pidettyä hänet aloillaan.

– Ei, ei, tämä puhelu mun on pakko hoitaa. Ei auta mikään, Riihiranta sanoi.

Puhelu onnistui.

– Kuule, Olli. Nyt on sellainen ikävä tilanne, että olen ambulanssissa matkalla Jorvin sairaalaan. En ole aivan varma, pääsenkö hakemaan sua kentältä. Jos mua ei näy siellä, niin ota taksi, Riihiranta tokaisi.

Riihirannan oli jäätävä sairaalaan, ja hän sai siellä sydämen varjoainekuvauksen aikana uuden, voimakkaan sydänkohtauksen. Riihiranta selvisi hänelle tehdyn pallolaajennusleikkauksen jälkeen hengissä.

Riihiranta, 71, edusti urallaan Suomen jääkiekkomaajoukkuetta sekä pelaajana että joukkueenjohtajana. Uutuuskirjan hänestä on kirjoittanut Marko Lempinen.

Lue myös:

    Uusimmat