Mainos

Kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaissa kaksi esikoiskirjailijaa

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat on julkistettu. Kuuden ehdokkaan joukossa on niin esikoiskirjailijoita kuin pitkän linjan kirjailijoitakin.

Valintalautakunnan perustelut ehdokasvalinnoille

Heidi Jaatinen: Kaksi viatonta päivää (Gummerus).

-Ainutlaatuisen hurja heittäytyminen suojattoman lapsen maailmaan. Herkästi ja väkevästi kirjailija piirtää kuvan lapsesta, joka loputtomiin jaksaa uskoa vanhempaansa. Tärkeä huuto heitteille jätettyjen puolesta.

Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä (Otava). 

-Kesään mahtuu kaikki mieheksi kasvamisen vavisuttavat vaiheet, ne Jalonen kuvaa mestarillisen herkkävaistoisesti. 70-luvun työmiesten maailma on yksityiskohtaisen tunnistettava, arkisuudessaan ja koomisuudessaan vahvasti läpi eletyn oloinen.

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys (WSOY). 

-Väkevä, tiiviisti ja tasapainoisesti kerrottu sukukertomus kolmen sukupolven elämästä pohjoissuomalaisessa kyläyhteisössä ankaran luonnon ja sosiaalisen kontrollin armoilla. Tarina ihmisistä, jotka tarvitsevat mutta eivät aina kestä toisiaan.

Anni Kytömäki: Kultarinta (Gummerus). 

-Vilpitön ylistys metsälle ja koskemattomalle luonnolle. Kolmen sukupolven kertomus vuosilta 1903-1937, mutta ennen muuta isä-Erikin ja Malla-tyttären sydäntä riipaiseva rakkaustarina. Suomen sisällissodan kuvauksissa esiin nostetaan poikkeuksellisesti ihmiset, jotka eivät tunnustaneet väriä vaan halusivat ainoastaan elää rauhassa.

Sirpa Kähkönen: Graniittimies (Otava). 

-Kerronnallisesti kahtia jakautuva kirja kertoo Petrogradin ja Leningradin ensimmäisestä vuosikymmenestä, vapautetun punavangin ja tämän vaimon paosta Venäjälle, onnenmaahan, jonka todellisuus onkin armoton ja kylmä ja jossa lähimmät ystävätkin pettävät ja utopiat tuhoutuvat.

Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät (Tammi). 

-Hyytävä kertomus maailmasta, jossa tiedon määrä kasvaa päätä huimaavaa vauhtia, mutta ihmisten ymmärrys toisistaan ei lisäänny. Kirjailija kuvaa tarkkanäköisesti yhdysvaltalaisen huippututkijan kulttuurisokkia kylmässä ja sisäänlämpiävässä Suomessa. 

Palkintoa tavoittelevat tänä vuonna esikoiskirjailijat Tommi Kinnunen kirjallaan Neljäntienristeys ja Anni Kytömäki teoksellaan Kultarinta.

Muut ehdokkaat ovat Sirpa Kähkönen kirjallaan Graniittimies, Jussi Valtonen teoksellaan He eivät tiedä mitä tekevät, Heidi Jaatinen romaanillaan Kaksi viatonta päivää sekä Olli Jalonen romaanillaan Miehiä ja ihmisiä. Jalonen sai Finlandia-palkinnon jo vuonna 1990 kirjastaan Isäksi ja tyttäreksi.

Ehdokkaat valitsivat näytelmäkirjailija Sirkku Peltola, filosofian maisteri Kari Koski ja kirja-alan eläkeläinen Leena Valpio. Voittajan valitsee professori Anne Brunila, ja se julkistetaan vajaan kahden viikon kuluttua. 

Suomen kirjasäätiön myöntämän palkinnon arvo on 30000 euroa.

Viime vuonna Finlandia-palkinnon voitti Riikka Pelo kirjallaan Jokapäiväinen elämämme.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.