Kirjailijaksi pääsy vaatii sitkeyttä ja rohkeutta – tässä ammattilaisten vinkit

Aika moni suomalainen haaveilee oman kirjan julkaisemisesta. Oman tarinan tie näppäimistöltä kirjakaupan hyllylle on kuitenkin pitkä ja vaatii kirjoittajalta ison annoksen kärsivällisyyttä. Lopputulos voi kuitenkin olla ”parasta, mitä on”.

Kustantamolle lähetetty valmis käsikirjoitus on vasta puolimatkassa oikeaksi kirjaksi. Kun kustannussopimus on tehty, alkaa kirjoittajan ja kustantamon yhteistyö käsikirjoituksen muokkaaminen kirjaksi. Lopuksi valmiiksi saatettu tarina oikoluetaan ja taitetaan, ja graafikko tekee sille kannen ja visuaalisen ilmeen, minkä jälkeen kirja päätyy painoon.

Kustantamot saavat kirjailijaksi haluavilta vuosittain satoja käsikirjoituksia, puheluita ja sähköposteja. Julkaisupäätökseen vaikuttavat kiinnostavan tarinan lisäksi muun muassa sujuva rakenne ja hyvä kieli.

– Kaikkia edes vähän mielenkiintoisia käsikirjoituksia ei kuitenkaan pystytä työstämään eteenpäin, sillä tarjontaa on niin paljon. Käsikirjoituksia pitää valikoida aika kovalla kädellä ja noin pari prosenttia kaikista päätyy julkaistavaksi, kertoo kustannustoimittaja Jussi Tiihonen Teokselta.

Kustannustoimittaja kirjailijan turvana

Jos uskoo omaan käsikirjoitukseensa, se kannattaa lähettää kustantamoon. Mutta pitää olla kärsivällinen ja varautua odottamaan pitkäkin aika ennen kustantamon vastausta.

– Kaikki käsikirjoitukset luetaan, mutta siihen saattaa kulua reilustikin aikaa, sillä jonot ovat kaikissa kustantamoissa pitkät.

Jos kustantamo ei syystä tai toisesta halua julkaista käsikirjoitusta, kirjoittaja voi halutessaan julkaista sen itse esimerkiksi omakustanteena. Jussi Tiihonen korostaa kuitenkin kustannustoimittajan ja kustantamon roolia kirjantekoprosessissa.

– Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, joten kustantamo toimii tavallaan kirjailijan kotina ja ajaa tämän etua, Tiihonen sanoo.

Esikoiskirjansa vuonna 2007 julkaissut kirjailija Miina Supinen arvostaa kirjailijan työssään erityisesti yhteistyötä kustannustoimittajan kanssa.

– Kustannustoimittajasta tulee vuosien mittaan kirjailijalle tuki ja turva. Hän on kiinnostunut kirjoittajan tekstistä ja haluaa tehdä siitä parhaan mahdollisen, Supinen kuvailee.

Esikoisteos hämmensi

Miina Supisen kirjailijanura sai melko lentävän lähdön, sillä hän sai kustantamolta puhelun vain kymmenisen päivää sen jälkeen, kun oli laittanut käsikirjoituksen postiin. Kun esikoisteos lopulta oli kansissa, tuoreen kirjailijan olo tuntui epätodelliselta.

– Oli aika hämmentynyt olo. En ollut koskaan ajatellut, että minusta tulisi kirjailija.

Sekä Miina Supinen että kustannustoimittaja Jussi Tiihonenkannustavat kirjailijaksi haluavia olemaan kärsivällisiä ja rohkeita.

– Ei kannata pelätä omaa ääntä ja tarinaa, sillä ne ovat juuri se kiinnostava asia. Ja sitkeyttä vaaditaan, sillä minkä tahansa hyvän tekstin tekeminen vie aikaa, Supinen muistuttaa.

Jussi Tiihonen antaa myös käytännön vinkkejä: kustantamoille kannattaa lähettää vain kokonaisia käsikirjoituksia, sillä parhaallakaan idealla ei saa vielä kustannussopimusta. Käsikirjoitusten ei tarvitse olla viimeisen päälle hiottuja, mutta tarinan pitää olla valmis.

– Tervetuloa alalle. Kirjailijan työ on yksi maailman yksinäisimmistä töistä, mutta herra paratkoon – se on parasta, mitä on.

Kirjapiiri AVAlla lauantaisin klo 17.30. Uusinnat maanantaisin klo 23.00.

Lähde: Deski

Lue myös:

    Uusimmat