Kirja: Tarja Turunen menetti puhekykynsä ja vasen puoli vartalosta oli täysin tunnoton – lääkäri löysi tukoksen aivoista: "Kyselin itseltäni, miten se saattoi tapahtua minulle"

Tarja Turunen kertoo uutuuskirjassa aivoinfarktistaan.

Laulaja Tarja Turunen kertoo oman tarinansa Laulun virta veressäni (Bazar kustannus), joka ilmestyi tänään.

Turunen muistelee kirjassaan syksyä vuotta 2018, kun hän sai aivoinfarktin. Hän heräili eräänä syksyisenä aamuna yöuniltaan tarkoituksena aloittaa päivän askareet.

– Nousin sängystä ja menin tavalliseen tapaan hakemaan tyttärelleni kupillista maitoa, mutta jokin oli vialla: en saanut kupista otetta ja se pirstaloitui lattialle.

Turusen mies Marcelo Cabuli huolestui ja kutsui vaimoaan. Turunen ei kyennyt vastaamaan.

– Olin menettänyt puhekykyni, kasvojeni vasen puoli roikkui kuin se olisi sulanut ja vasen puoli vartalostani oli täysin tunnoton. Luojan kiitos mieheni tajusi mitä oli tapahtumassa ja kiidätti minut sairaalaan.

Lääkärit löysivät tukoksen Turusen aivoista ja antoivat hänelle verenohennuslääkettä.

– Selvisin erittäin onnekkaasti ja pian puheeni ja liikkumiseni palasivat normaaleiksi, mutta tarvittiin vielä enemmän kokeita ja tutkimuksia, jotta syy saataisiin selvitettyä.

Turunen vietti sairaalassa kolme päivää. Hän lähti sieltä oma-aloittaisesti, koska edessä oli Nordic Symphony -kiertueen ensimmäinen keikka ja 22 konserttia buukattuna. Lääkärit yrittivät estellä naista.

– Mutta sanoin heille, että kiertueen peruuttamisen aiheuttama stressi koituisi kuolemakseni, mikä oli täysin totta. Seison ”Die alive” -tatuointini takana: jos minun tulisi kuolla, se tapahtuisi kun olisin vielä hyvinkin elossa.

Turunen kertoo kirjassa, että aivoinfarkti oli valtava sokki, sillä hän oli terve ja hyvässä kunnossa.

– Kyselin itseltäni, miten se saattoi tapahtua minulle. En vain pystynyt hyväksymään sitä, eikä kukaan lääkäreistä kyennyt antamaan minulle vastauksia. Onnekkaasti infarkti oli vain varoitus, sillä siitä ei seurannut pysyvää vahinkoa.

– Se sai minut kuitenkin ymmärtämään, kuinka lähellä kävin ääneni ja laulukykyni menettämistä. Vei noin vuoden, että aloin tuntea oloni jälleen varmaksi.

Lue myös:

    Uusimmat