Kirja: Legendaarisen Smack-yhtyeen laulaja sai nuorena karun kuolemantuomion – tiedon mukana syöksyttiin tielle, josta ei ollut paluuta: "Kokeile kaikkea, koska aikaa ei ole"

Suomalaislaulaja Clauden eli Ilari Peltolan traaginen tarina avataan Jarkko Jokelaisen uutuuskirjassa Smack – Kuolemaantuomitun laulu. 

Suomalaisyhtye Smackin laulajana tunnetuksi tullut Claude eli Ilari Peltola eli lyhyen mutta vaiherikkaan elämän. Toimittaja Jarkko Jokelainen on koonnut nuorena kuolleen Clauden tarinan muusikkona sekä Smack-yhtyeen uran vaiheet kirjaansa Smack – Kuolemaantuomitun laulu (Like). Claude menehtyi syksyllä 1996 hieman yli 30-vuotiaana.

Jo elämänsä alkupuolella Claude sai pysäyttävän tuomion, kun tulevalta rokkarilta löydettiin synnynnäinen sydänvika, sillä hänellä oli kahden sepelvaltimon sijaan vain yksi valtimo. Kun sepelvaltimoita on vain yksi, täytyy ihmisen välttää äkillistä fyysistä rasistusta, sillä lopputuloksena voi muuten olla rytmihäiriä ja pahimmassa tapauksessa kuolema. 

Sydänvika ei vaikuttanut paljon Clauden elämään lapsuudessa, mutta murrosiän saavuttua keho alkoi muuttua ja tämän myötä myös sydänvika oireilla. Ollessaan 16-vuotias Claude päätyi sydänleikkaukseen vuonna 1983, jotta asiaa voitiin tutkia tarkemmin. Clauden isän Ilmo Peltolan mukaan 1980-luvun alussa tehty leikkaus oli täysin turha, sillä sydäntä ei pystytty tuolloin auttamaan. 

– En sitten tiedä, miten kirurgit ajattelivat parantavansa sen, että Ilalla oli vain yksi sepelvaltimo. Vai oliko kyse kerta kaikkiaan siitä, että tapaus oli niin harvinainen, että se tehtiin opetustarkoituksessa. Sitä jäin miettimään, ja mietin yhä. Jos olisin päässyt siihen vaikuttamaan, niin minä en olisi häntä laittanut sinne, koska tuollainen sydänleikkaus on niin raju kokemus. Varsinkin, kun sille ei sitten voitu mitään tehdä. Se tuntui niin turhalta ja tarpeettomalta ihmisen rääkkäämiseltä, Peltola muistelee kirjassa.

Vaarallinen leikkaus oli koitua Clauden kohtaloksi. Kokemus oli raskas niin nuorelle laulajalle itselleen, vanhemmille sekä bänditovereille juuri perustetussa Smack-yhtyeessä. 

Erityisen järkyttynyt asiasta oli Clauden lapsuudenystävä Cheri eli Simo Martin, jolle Claude oli läheinen kuin oma veli. Ikäeroa Claudella ja Cherillä oli vain puoli vuotta ja he olivat ensimmäistä kertaa tutustuneet toisiinsa vauvoina samalla viltillä köllötellessä. Cheri ei ollut tietoinen rakkaan ystävänsä sydänsairaudesta ennen leikkausta. 

Leikkauksen jälkeen annettiin kaksi vaihtoehtoa sydänvian hoitoon: tahdistin tai lääkitys. Claude ei halunnut tahdistinta, sillä saattoi kokea, että se olisi vaikeuttanut orastavaa uraa muusikkona. Hän valitsi siin lääkityksen sen tiedon siivittämänä, että lääkärien mukaan sydämestä löytyneet viat olivat niin vaikeita, ettei nuoren laulajan uskottu elävän kovin vanhaksi. Laulajan tunteneiden mukaan tämän tiedon mukaan Claude myös eli loppuelämänsä. Lääkärit todennäköisesti suosittelivat laulajalle erilaisia hyviä elintapavalintoja, jotta sydänvian vaikutuksia olisi saatu hillittyä, mutta niiden sijaan Claude valitsi elää täyttä rokkarin elämää, joka tarkoitti päihteiden värittämää kosteaa elämäntyyliä rokkipiirien ylä- ja alamäissä.

– Ei sitä suoraan sanottu, mutta tietenkään elinikää ei paljon luvattu. Yksi sanoi yhtä ja toinen toista, mutta muistaakseni sairaalassa todettiin, että parikymppiseksi eläminen oli ennuste. Sitä ihmeellisemmältä tuntuu, että hän eli yli kolmekymppiseksi, ja vielä niin kovalla alalla. Kyllä se on jo saavutus, Ilmo Peltola kertoo. 

– Lekurit antoi Claudelle elinaikaa enintään 30-vuotiaaksi. Mä uskon, että se on vaikuttanut todella paljon Clauden persoonan rakentumiseen ja siihen, et elä nyt nuorena. Kokeile kaikkea, koska aikaa ei ole. Muille luvataan 70-80 vuotta, mutta sulle 30. Sehän vetäs sit ihan kiusallaan muutaman kuukauden päälle sen kolmenkymmenen, Cheri kertoo kirjassa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja