Kirja-arvio: Väkivaltainen parisuhde ja miten siitä pääsee irti

Riina-Maria Metso: Miksi se ei vain lähde? Väkivaltainen parisuhde ja miten siitä pääsee irti (Atena 2018)

Itsekin väkivaltaisessa suhteessa elänyt Riina-Maria Metso kertoo omiin ja kahden muun naisen kokemuksiin perustuvan tarinan lähisuhdeväkivallasta. Kokemukset miesten harjoittamasta väkivallasta puolisojaan kohtaan ovat varsin samansuuntaisia.

Kaava menee jotenkin näin: Aluksi rakkaus on päätä huimaavan hienoa ja upeaa. Arjen aikanaan koittaessa alkaa aluksi naisen vähättely ja eristäminen. Yleensä mies on myös mustasukkainen, joka johtaa stalkkaamiseen, epäilyyn ja lopulta hakkaamiseen. Naisen on miehen mukaan saatava jonkinlainen rangaistus "huoraamisesta", joksi kutsutaan kaikkea miehen kontrollin ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa.

Lähteminen on hidasta ja vaikeaa

Tarina on tuttu ja lukija alkaakin pian pohtia, miksi naiset eivät lähde näistä väkivaltaisista suhteistaan, joissa mies ei muuta käytöstään lukuisista lupauksista huolimatta.

Kirjan mukaan nainen antaa anteeksi miehelleen monta kertaa, koska uskoa rakkauteen ja hyvyyteen tuntuu olevan ylenpalttisesti. Myös miehen kyky murtaa naisen itsetunto vaikuttaa asiaan. Nainen alkaa itsekin ajatella olevansa jotenkin tyhmä ja vähäpätöinen, kun mies niin monta kertaa naiselle vakuuttaa. Usein myös miehen vanhemmat puolustavat poikaansa naisen näkyvistä mustelmista huolimatta.

"Väkivaltaisessa suhteessa elää kuin kuplassa, joka tuntuu ainoalta todellisuudesta. Häpeä ja syyllisyys saavat käpertymään tilaan, jossa vain kumppanin sanoilla ja näkemyksillä on merkitystä. Siitä tulee ainoa todellisuus. Tuntuu hurjalta, että jossain vaiheessa ihan oikeasti ajattelin, että olen luontaantyöntävin ihminen maailmassa. Kumppanini näkemyksistä tuli omiani."

Ongelmia suhteen aikana ja jälkeen

Yleensä suhteen lopettamiseen tarvitaan ylettömän monta väkivaltatapahtumaa, jolloin nainen vihdoin ymmärtää, että mitään muutosta olesuhteisiin ei ole odotettavissa.

Ongelmat jatkuvat usein vielä suhteen päättymisen jälkeenkin etenkin, jos pariskunta on hankkinut lapsia. Lapsia voidaa edelleen käyttää kiusanteon välineenä. Naisen itsetunnon ja elämän rakentaminen vaatii paljon aikaa, kun ihminen löytää kadonneen, itsenäisen identiteettinsä.

Kirja on erinomaisesti kirjoitettu ja sopii erityisesti väkivaltaisessa suhteessa eläville mutta myös ihmisille, joiden ystäväpiirissä on vastaavan kokemuksen omaavia ihmisiä. Kirjan tarinat ovat välillä varsin rankkoja ja väkivaltaa kokematon voi ihmetellä, miten kukaan viitsii elää tuollaisessa suhteessa. Ehkä tämä kirja vastaa joihinkin ihmettelyihin.  

Lue myös:

    Uusimmat