Mainos

Kirja-arvio: Kovaa menoa Kaakkois-Suomessa

Mika Hentunen: Attan aarre. Reuna. 268 s. 2017

Yksi 9.11. 2001 WTC –torneihin New Yorkissa lentäneistä terroristeista oli nimeltään Mohammed Atta. Jos sattuu olemaan nimikaima, siitä koituu hankaluuksia, ja erityisesti arabimaiden ulkopuolella.

Joku ja jokin tuo nimikaima Mohammed Attan talviuinuvaan Kaakkois-Suomeen. Eikä Atta ole ainoa, jolla on pakkomielle päästä Kärnäkosken linnoitukselle.

Mika Hentusen dekkari kulkee maailmalla Washingtonista ja Gazasta Venäjälle ja Tromssaan. Jo alkusivuilla Pushkinissa Venäjällä ase laukeaa, ja luoti osuu suomalaiseen poliisiin.  

Tarina ulottuu taaksepäin ajassa kylmään sotaan ja 1970-luvun Etelä-Karjalaan – ja jopa 1700-luvun lopulle.

Hentusen pitkäaikainen kokemus tarkkasilmäisenä ulkomaantoimittajana näkyy. Toimintaympäristön kuvaukset eri puolilla maailmaa ovat oikeita. Niitä ei tarvitse liioitella. Kansainvälisen politiikan kommentointi osuu luontevasti kerrontaan.

Tarinaa sen enempää paljastamatta: Aluksi ollaan Saimaalla oudon sukellustapahtuman ja syrjäiseltä järvisaunalta käsittämättömästi viedyn luvattoman käsiaseen mysteerissä. Pian ollaan jo Washingtonissa ja Pietarissa.

Dekkarissa on monta päähenkilöä. Kansainvälisen tiedustelumaailman hengessä moni heistä ei ole suomalainen. Silti he kaikki alkavat kohdistautua syrjäiseen Suomeen. Suomalaisiin hahmoihin antaa lisämaustetta yleisurheilu, entistä suurta yleisurheilukansaa kun ollaan.

Suomi on ollut  maailmanpolitiikassa mielellään lääkäri eikä tuomari. Siitä huolimatta, katosiko täällä ja tänne Urho Kekkosen valtakaudella joukkotuhoasemateriaalia? Miksi muuten Yhdysvallat ja Israelkin olisivat kiinnostuneita Venäjän rajan läheisestä mysteeristä.

Veikkaan, että Helmer Hukkasesta kuullaan vielä. Hän kun kuitenkin on toiminnan mies, ja suomalaisessa tiedustelumaailmassa riittää tehtäviä. Lappeenrannassa ja muualla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.