Kiovassa useita räjähdyksiä, video näyttää tuhoja keskustassa: "Umpimähkäinen siviilien kimppuun käyminen rinnastuu sotarikoksiin"

Kiovan keskustassa useita räjähdyksiä 2:08
Uutistoimisto Reutersin video näyttää tuhojen laajuutta Kiovassa.

Venäjä teki kymmeniä ohjusiskuja ympäri Ukrainaa maanantaiaamuna.

Tämä iskuista nyt tiedetään:

  • Venäjä on tehnyt Ukrainan pääkaupunki Kiovaan ja useisiin muihin kaupunkeihin ohjusiskuja maanantaiaamuna
  • Ukrainan poliisi: AInakin 10 siviiliä kuollut, yli 60 loukkaantunut 
  • Ukrainan mukaan 11 tärkeään infrastruktuurikohteeseen on osunut isku ympäri maata
  • Iskut ovat aiheuttaneet laajoja sähkö-, vesi-, ja lämmönjakelukatkoja useissa kaupungeissa

Poliisin mukaan ainakin 10 siviiliä on kuollut ja yli 60 loukkaantunut Venäjän ohjusiskuissa. Pelastustyöt ovat vielä kesken, joten uhriluku voi vielä kasvaa.

Ukrainan mukaan Venäjä ampui Ukrainaan tänään ainakin 80 ohjusta, joista ainakin 41 ohjusta onnistuttiin torjumaan.

Kiovan aluejohtaja Oleksiy Kuleba vakuutti aamupäivällä Telegramissa ilmatorjuntajärjestelmän olevan toiminnassa, mutta ohjeisti ihmisiä pysymään suojassa.

Venäjän ohjusisku osui siltaan Kiovassa 1:38
Venäjän ohjusisku osui siltaan Kiovassa.

– Ilmahyökkäys jatkuu. Pyydän kaikkia pysymään rauhallisina ja pysymään suojissa. Alueen ilmapuolustus toimii, ja meillä on tietoa pudotetuista kohteista. Korostan, että ilmahälytys on edelleen voimassa. Noudattakaa sitä ja pysykää suojassa. Älkää kuvatko tai videoiko osumapaikkoja tai vahingoittunutta infrastruktuuria. Ihmisten henki riippuu siitä. Pidetään pintamme, Kuleba kirjoitti Telegramissa STT:n mukaan.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili Venäjän haluavan kylvää kaaosta ja paniikkia.

– Olkaa kilttejä, älkääkä poistuko suojista. Pitäkää huoli itsestänne ja läheisistänne. Pysytään vahvoina, Zelenskyi kirjoitti.

Valtava räjähdys tallentui autoilijan kameraan Kiovassa 0:14
Yksi räjähdyksistä Kiovassa tallentui autoilijan videolle.

Uutistoimistojen videoilla näkyi, kuinka ihmiset ovat hakeutuivat suojaan metroasemille. Metroliikenne pysäytettiin räjähdysten vuoksi.

Iltapäivällä uutistoimistot raportoivat ihmisten poistuvan metroasemilta ja pommisuojista, kun tilanne näytti jo rauhoittuneen.

Räjähdykset tapahtuivat pian aamukahdeksan jälkeen vilkkaimman aamuruuhkan aikaan. Zelenskyin mukaan Venäjä ajoitti iskunsa tarkoituksella niin, että ne aiheuttaisivat mahdollisimman paljon kuolonuhreja ja vahinkoa.

Osa räjähdyksistä tapahtui lähellä kaupungin rautatieasemaa, ja erään leikkikentän laidalla kuvattiin suuri ohjuksen jättämä monttu.

Edellisen kerran Kiovaan iskettiin heinäkuun lopussa.

Myös Lvivissä, Ternopilissa, Dniprossa, Harkovassa, Zaporizhzhjassa, Krementshukissa ja Zhytomyrissa on raportoitu räjähdyksiä. 

Iskut tähtäsivät Ukrainan energia-infrastruktuuriin, kertoo Zelenskyi videolla, joka on kuvattu presidentinkanslian ulkopuolella Kiovassa. Ukrainan pääministeri Denys Shmyhalin mukaan ainakin 11 infrastruktuurikohteeseen on osunut kahdeksalla eri alueella. 

Zelenskyin mukaan iskuja on tehty ohjusten lisäksi iranilaisvalmisteisilla "itsemurha-droneilla". Venäjän on raportoitu käyttäneen kyseisiä ilma-aluksia ennenkin Ukrainassa, vaikka Iran kieltääkin toimittaneensa niitä Venäjälle.

Laajoja sähkö-, vesi-, ja lämmönjakelukatkoja on raportoitu ympäri maan. Myös rajaliikenne Ukrainasta Puolaan on hidastunut, sillä raja-alueella raportoitiin puolalaisviranomaisten mukaan sähkökatkoja.

Putin vahvisti iskujen olleen "kosto"

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti maanantaina televisioidun puheen, jossa hän vahvisti Venäjän tehneen aamun iskut "kostona".

Putin sanoi, että pitkän kantaman ohjukset iskivät energia-, sotilas- ja viestintäkohteisiin vastauksena Kertshinsalmen sillan lauantaiseen iskuun. 

Todellisuudessa useat iskut kohdistuivat myös siviilikohteisiin. Putin myös uhkasi, että jos "terroristiset toimet" Venäjän maaperälle jatkuvat, vastaus on ankara.

EU on tuominnut ohjushyökkäyksen jyrkästi. 

– Ihmisten kimppuun hyökkääminen umpimähkäisen pelkurimaisesti hirvittävällä tavalla ohjuksin merkitsee todellakin eskalaatiota, EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin avustaja Peter Stano sanoi STT:n mukaan.

– EU tuomitsee vahvimmalla mahdollisella tavalla nämä katalat hyökkäykset siviilejä ja siviili-infrastruktuuria vastaan. Tämä on vastoin kansainvälistä humanitaarista oikeutta. Umpimähkäinen siviilien kimppuun käyminen rinnastuu sotarikoksiin, Stano sanoi.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan kello 13.24, 14.21 ja 15.15.

Katso myös: Miksi iskut tapahtuivat juuri nyt ja mitä niillä haetaan? Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg arvioi.

Venäjä iskenyt ohjuksilla ympäri Ukrainaa – miksi iskut tapahtuivat juuri nyt ja mitä niillä haetaan? 12:28

Lue myös:

    Uusimmat