MTV seurasi Ukrainan sotaa 10. lokakuuta

Venäjä iskenyt ohjuksilla ympäri Ukrainaa – miksi iskut tapahtuivat juuri nyt ja mitä niillä haetaan? 12:28
Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg arvioi Venäjän ohjushyökkäystä – tämä tilanteesta tiedetään nyt

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 10. lokakuuta. 

  • Kiovassa ja muissa kaupungeissa useita räjähdyksiä maanantaina 10. lokakuuta
  • Iskuissa on menehtynyt useita siviilejä, ja kymmeniä on loukkaantunut
  • Infrastruktuuriin kohdistuneet iskut ovat aiheuttaneet sähkö- ja vesikatkoksia useissa kaupungeissa
  • EU:n mukaan Venäjän ohjushyökkäys rinnastuu sotarikoksiin 
  • Venäjän ja Krimin niemimaan yhdistävällä Kertshinsalmen sillalla räjähti 8. lokakuuta
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.35: Biden lupasi Ukrainalle kehittyneitä ilmapuolustusjärjestelmiä 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut Ukrainalle kehittyneitä ilmapuolustusjärjestelmiä, kertoo Valkoinen talo lausunnossaan.

Biden oli puhunut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskin kanssa ja luvannut tälle Ukrainan tarvitsemaa tukea, muun muassa kehittyneitä ilmapuolustusjärjestelmiä, lausunnossa sanotaan.

Venäjä teki maanantaina ohjusiskuja eri puolille Ukrainaa.

23.03: Ohjusiskuissa kuolleiden määrä noussut 14:ään

Venäjän eri puolille Ukrainaa maanantaina tekemissä ohjusiskuissa kuolleiden määrä on noussut 14:ään, kertovat Ukrainan pelastusviranomaiset BBC:n mukaan.

Haavoittuneita on viranomaisten mukaan lähemmäs sata. 

Yli tuhat ihmistä on mukana pelastustöissä.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui tänään kaikkiaan yli 80 ohjusta. Ohjuksia ammuttiin useisiin kaupunkeihin ympäri Ukrainaa, muun muassa Kiovaan, Dniproon ja Lviviin lähellä Puolan rajaa. Kiovaan iskettiin edellisen kerran heinäkuun lopussa. 

20.57: USA:n entinen kenraali: Venäjän iskut oli suunniteltu jo ennen sillan räjäytystä  

Eläkkeelle jäänyt yhdysvaltalaiskenraali Ben Hodges sanoo Reutersille, että Venäjän tänään tekemät iskut oli suunniteltu jo ennen Kertšinsalmen sillan räjäytystä.   

– Tuollaista iskua kuin Venäjä tänään teki, ei tehdä ja päätetä aamulla herätessä, Hodges toteaa. 

Hodges on toiminut yhdysvaltalaisjoukkojen komentajana Euroopassa ennen eläköitymistään. 

19.27: Biden tuomitsee Venäjän ohjusiskut

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tuomitsee Venäjän aamuiset ohjusiskut, joiden pääkohteena olivat energia- ja vesi-infrastruktuuri.

Bidenin mukaan iskut osoittavat Vladimir Putinin sodan ”täydellisen julmuuden” Ukrainan kansaa vastaan.

– Yhdysvallat jyrkästi tuomitsee Venäjän ohjusiskut ympäri Ukrainaa, mukaan lukien Kiovassa. Nämä hyökkäykset tappoivat ja haavoitti siviilejä ja tuhosi kohteita, joilla ei ole sotilaallista merkitystä, Biden sanoi Reutersin mukaan.

19.20: Ukraina keskeyttää sähkönviennin

Ukraina keskeyttää sähkönviennin Euroooppaan.

– Tämän päivän ohjusiskut, jotka osuivat lämmöntuotantoon ja sähköasemiin, pakottivat Ukrainan jäädyttämään sähkönviennin huomisesta alkaen vakauttaakseen oman energiasysteeminsä, Ukrainan energiaministeriö sanoo tiedotteessaan.

18.44: Puola kehottaa Valko-Venäjällä olevia kansalaisiaan lähtemään maasta

Puolan viranomaiset kehottavat Valko-Venäjällä olevia kansalaisiaa lähtemään maasta. Samoin viranomaisten mukaan Valko-Venäjälle ei tulisia matkustaa, uutisoi Reuters. 

18.28: Uusia iskuja Etelä-Ukrainassa

Uusia iskuja on kohdistunut Etelä-Ukrainaan, uutisoi CNN.

Dnipropetrovskin alueen sotilashallinnon johtajan Oleksandr Vilkulin mukaan räjähdyksiä on tapahtunut Kryvyi Rihin kaupungissa.

Hänen mukaansa iskut tehtiin iranilaista perää olevilla itsemurhalennokeilla.

Toistaiseksi ei ole tietoa mahdollisista tuhoista tai henkilövahingoista.

18.20: Ruotsi tuomitsee Venäjän ohjusiskut

Ruotsi tuomitsee Venäjän hyökkäykset Kiovaan ja muihin Ukrainan kaupunkeihin.

Ruotsin pääministerin Twitterin mukaan sotaa jatkavia venäläiset täytyy saada vastuuseen.

– Meidän tukemme Ukrainalle jatkuu.

18.08: Blinken: Venäjän iskut "kauhistuttavia" 

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on puhunut Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban kanssa aamuisten Venäjän ohjusiskujen jälkeen.

Venäjä on ampunut Ukrainaan tänään yli 80 ohjusta, jotka ovat tappaneet siviilejä ja vahingoittaneet muun muassa maan sähköverkkoa ja vedenjakelua.

Blinken kutsui iskuja "kauhistuttaviksi".

– Jatkamme vankkumatonta taloudellista, humanitaarista ja turvallisuusapua, jotta Ukraina voi puolustaa itseään ja huolehtia kansastaan, Blinken tviittasi.

17.43: Macron: Iskut syvällinen muutos sodan luonteelle

Venäjän maanantaina tekemät ilmaiskut eri puolilla Ukrainaa ja siviilejä vastaan merkitsee "syvällistä muutosta" sodan luonteelle, sanoo Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Presidentti sanoo kutsuvansa muun muassa sotilasneuvonantajansa koolle, kun hän palaa Pariisiin matkaltaan maan länsiosasta.

Iskujen tarkoituksellinen kohdentaminen siviiliväestöön on sotarikos, sanoo puolestaan Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna Twitterissä.

Ulkoministeri kirjoittaa tuomitsevansa jyrkästi Venäjän iskut ukrainalaisiin kaupunkeihin.

Venäjä on ampunut Ukrainaan tänään yli 80 ohjusta, jotka ovat tappaneet siviilejä ja vahingoittaneet muun muassa maan sähköverkkoa ja vedenjakelua.

17.41: Zelenskyin neuvonantaja: Uutta hyökkäystä Valko-Venäjältä ei ole odotettavissa

Uutta hyökkäystä Valko-Venäjältä ei ole odotettavissa, sanoo Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mykhailo Podoljak The Kyiv Independent -lehden mukaan.

Aiemmin tänään Lukashenka sanoi "Ukrainan suunnittelevan iskua Valko-Venäjälle". Hänen mukaansa Venäjä ja Valko-Venäjä aikovat ottaa käyttöön yhteiset alueelliset joukot.

Myös Venäjän parlamentin eli duuman puolustuskomitean johtaja sanoi, ettei Valko-Venäjän joukkoja tarvita "erikoisoperaatiossa".

17.12: Sanna Marin: Sotarikokset eivät jää rankaisematta

Pääministeri Sanna Marin kommentoi Venäjän tekemiä iskuja Twitterissä. Englanninkielisessä tviitissä Marin muun muassa kirjoittaa, että sotarikokset eivät jää rankaisematta. 

– Venäjä on tänään tahallaan hyökännyt siviilien kimppuun, aiheuttaen kuolemaa ja kärsimystä. Terrorin käyttäminen ja sotarikokset eivät jää rankaisematta. 

16.43: Duuman edustaja toppuuttelee

Venäjän parlamentin eli duuman puolustuskomitean johtaja on toppuutellut Valko-Venäjän itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukashenkan lausuntoa.

Lukashenka sanoi "Ukrainan suunnittelevan iskua Valko-Venäjälle". Hänen mukaansa Venäjä ja Valko-Venäjä aikovat ottaa käyttöön yhteiset alueelliset joukot.

Puolustuskomitean johtaja Andrei Kartapolov johtaja sanoo kuitenkin nyt Venäjän valtion omistamalle RIA Novostille, ettei Valko-Venäjän joukoille ole tarvetta ”erikoisoperaatiossa”, joksi Venäjä kutsuu hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

Lausunnosta RIA Novostille uutisoi CNN.

16.13: Naton Stoltenberg: Venäjän iskut siviilikohteita vastaan "kauhistuttavia ja umpimähkäisiä" 

Venäjän iskut Ukrainassa siviilikohteita vastaan ovat "kauhistuttavia ja umpimähkäisiä", sanoo sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Twitterissä.

Hän lupaa järjestön tuen Ukrainalle jatkuvan niin kauan kuin on tarpeen.

Stoltenberg sanoo puhuneensa Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kanssa.

15.37: 11 kuollut, 64 loukkaantunut

Ukrainalaisviranomaiset ovat päivittäneet Venäjän aamuisten iskujen uhriluvut.

Tämänhetkisen tiedon mukaan iskuissa ympäri maata on kuollut 11 ihmistä ja 64 loukkaantunut.

15.17: Ilmasireenit soivat jälleen Kiovassa

Ilmasireenit soivat jälleen Kiovassa. Havainto perustuu uutistoimisto Reutersin silminnäkijöihin.

Toistaiseksi mahdollisista uusista iskuista ei ole raportoitu. 

Aamulla Ukrainan pääkaupungista raportoitiin useita räjähdyksiä.

Myös muualle Ukrainaan iskettiin laajalti. Ukrainan mukaan Venäjä ampui kymmeniä ohjuksia. Iskut tähtäsivät presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan energia-infrastruktuuriin.  

14.58: EU:n mukaan Venäjän ohjushyökkäys rinnastuu sotarikoksiin 

EU:n edustajan mukaan Venäjän tänään tekemä ohjushyökkäys rinnastuu sotarikoksiin.

–  Ihmisten kimppuun hyökkääminen umpimähkäisen pelkurimaisesti hirvittävällä tavalla ohjuksin merkitsee todellakin eskalaatiota, EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin avustaja Peter Stano sanoi.

–  EU tuomitsee vahvimmalla mahdollisella tavalla nämä katalat hyökkäykset siviilejä ja siviili-infrastruktuuria vastaan. Tämä on vastoin kansainvälistä humanitaarista oikeutta. Umpimähkäinen siviilien kimppuun käyminen rinnastuu sotarikoksiin, Stano sanoi.

Kiovan keskustassa useita räjähdyksiä 2:08
Kiovassa useita räjähdyksiä maanantaina – uutistoimiston video näyttää tuhojen laajuutta kaupungissa.

Stano kehotti myös Valko-Venäjää "pidättymään" Venäjän auttamisesta Ukrainan sodassa. Valko-Venäjä kertoi päivällä, että Venäjä ja Valko-Venäjä aikovat ottaa käyttöön yhteiset alueelliset joukot.

– Meillä ei ole vielä käytössämme yksityiskohtia, mutta jos näin jatketaan, se merkitsee taas yhtä eskalaatiota Ukrainan laittomassa sodassa, eikä se jää ilman vastausta Euroopan unionilta.

Venäjän puolustusministeriö kommentoi ohjushyökkäystä toteamalla, että se "saavutti tavoitteensa, ja kaikkiin kohteisiin osuttiin".

14.50: Venäjän ex-presidentti: Ohjushyökkäys oli vasta alkua 

Venäjän entisen presidentin Dmitri Medvedevin mukaan tänään Ukrainaan tehty ohjushyökkäys on vasta alkua, ja sille tulee jatkoa. Nykyisin Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana toimiva Medvedev sanoi, että lopullisena tavoitteena tulisi olla Ukrainan poliittisen johdon täydellinen syrjäyttäminen.

Ukrainan mukaan Venäjä ampui tänään Ukrainaan ainakin 80 ohjusta, jotka tappoivat siviilejä ja vahingoittivat muun muassa maan sähköverkkoa ja vedenjakelua.

14.32: Video: Suomalainen avustustyöntekijä ja suurlähettiläs kertovat MTV:lle, millainen tilanne on nyt Kiovassa

Kiovassa on raportoitu useista räjähdyksistä – suomalainen avustustyöntekijä ja suurlähettiläs kertovat tilanteesta 4:55

14.18: Ainakin 10 siviiliä kuollut iskuissa

Ukrainan poliisin mukaan ainakin 10 siviiliä on kuollut ja 60 loukkaantunut Venäjän aamuisissa ohjusiskuissa ympäri Ukrainaan.

14.10: Ukrainan tiedustelu: Venäjä suunnitteli iskuja lokakuun alusta saakka

Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjä suunnitteli ohjusiskuja ympäri Ukrainaa lokakuun alusta saakka.

Ukrainan puolustusministeriö kertoi aiemmin, että Venäjä ampui maanantaina 75 ohjusta, joista 41 Ukrainan ilmapuolustus onnistui torjumaan. Luvut ovat hieman vaihdelleet lähteestä riippuen.

13.53: EU tuomitsee iskut

EU tuomitsee Venäjän tekemät laajat iskut Ukrainaan.

Iskut ovat vastauksia lauantaiseen Kertshinsalmen sillan räjähdykseen, josta Venäjä syyttää Ukrainaa.

– Ne ovat barbaarisia ja pelkurimaisia hyökkäyksiä, EU-komission tiedottaja Peter Stano sanoi.

Hän kuvaili iskuja kansainvälisen lain vastaisiksi ja eskalaatioksi, joita ei voi hyväksyä.

13.45: Venäjän puolustusministeriö: Kaikkiin kohteisiin osuttiin

Myös Venäjän puolustusministeriö on kommentoinut tänään Ukrainaan tehtyjä iskuja.

Ukrainan mukaan maahan on ammuttu kymmeniä ohjuksia ja siviilejä on kuollut.

Venäjän puolustusministeriön mukaan iskujen tavoitteet saavutettiin, ja jokaiseen tarkoitettuun kohteeseen osuttiin.

Ukrainan mukaan iskut tehtiin tarkoituksella ruuhka-aikaan tappaakseen ihmisiä.

Venäjä sanoo kohdistaneensa iskut sotilas-, energia- ja viestintäkohteisiin.

Kiovassa ohjus osui myös rakennukseen, jossa on muun muassa Saksan suurlähetystö.

13.24: Saksa toimittaa ilmatorjuntajärjestelmiä Ukrainaan

Saksan puolustusministeriö tiedottaa, että Saksa toimittaa ilmatorjuntajärjestelmiä Ukrainaan.

Tarkoituksena on suojella Ukrainan siviilejä.

Ensimmäinen neljästä toimitettavasta IRIS-T-järjestelmästä toimitetaan Ukrainaan jo päivien sisällä.

13.20: Putin on vahvistanut Ukrainaan tehdyt iskut

Venäjän presidentti Vladimir Putin vahvisti televisioidussa puheessa Ukrainaan tehdyt iskut.

Hänen mukaan iskut kohdistettiin energia-, sotilas- ja viestintäkohteisiin.

13.12: Ukraina: 11 tärkeään infrastruktuurikohteeseen osunut 

Ukrainan pääministeri Denys Šmyhalin mukaan Venäjän ohjusiskut ovat osuneet yhteensä 11 tärkeään infrastruktuurikohteeseen kahdeksalla eri alueella. 

Iskut ovat aiheuttaneet laajoja sähkö-, vesi- ja lämmönjakelukatkoja.

Puola on myös raportoitunut sähkökatkoja rajansa lähistöllä Ukrainan puolella. Paikallisten rajaviranomaisten mukaan katkot vaikuttavat rajanylitysliikenteeseen Puolan ja Ukrainan välillä.

13.05: Venäjän ohjusisku osui kävelysiltaan Kiovassa

Venäjän ohjusisku osui maanantaiaamuna kävelysiltaan Kiovan keskustassa. Silta vaurioitui, mutta ei tuhoutunut iskussa. 

Venäjän ohjusisku osui siltaan Kiovassa 1:38

12.55: Bild: Saksan konsulaattiin osunut ohjus Kiovassa 

Saksalaismedia Bild kertoo, että Saksan konsulaattiin on osunut ohjusisku maanantaina Kiovassa. Kiovan Heinrich Böll-säätiön puheenjohtaja Sergey Sumlenny julkaisi Twitterissä kuvia rakennuksen vaurioista.

12.52: Kreml: Iskut osa "erikoisoperaatiota"

Kreml on kommentoinut Ukrainassa maanantaina nähtyjen iskujen olevan osa "erikoisoperaatiota". Venäjä käyttää hyökkäyssodastaan termiä erikoisoperaatio. 

Kremlin mukaan presidentti Vladimir Putin saattaa tavata Turkin presidentin Tayyip Erdoganin tällä viikolla turvallisuuskokouksessa Kazakstanissa.

Useisiin kaupunkeihin osuneiden iskujen uskotaan olevan Venäjän kostoisku Kertshinsillan räjäyttämisestä viikonloppuna.

12.47: Zelenskyi: G7-maat hätäkokoukseen

G7-maat suunnittelevat hätäkokousta maanantaina ympäri Ukrainaan kohdistettujen iskujen vuoksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo Twitterissä keskustelleensa asiasta Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa. Zelenskyi puhuu kokouksessa Venäjän kiihtyneestä hyökkäyksestä.

Kokouksessa on Zelenskyin mukaan määrä puhu myös lisäavusta Ukrainalle.

G7-maihin kuuluu Yhdysvallat, Saksa, Iso-Britannia, Italia, Japani, Kanada ja Ranska.

12.26: Kiovan ohjusisku tallentui BBC:n suoraan lähetykseen

Uutiskanava BBC:n toimittaja Hugo Bachega teki suoraa lähetystä Kiovasta, kun ohjusisku keskeytti yllättäen juonnon.

Kiovan ohjusisku tallentui BBC:n suoraan lähetykseen 0:27
Katso, kuinka Bachegan juonto keskeytyi ohjusiskuun.

Lue lisää aiheesta täältä.

12:22: Lukashenka: Ukraina suunnittelee iskua Valko-Venäjälle

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoo "Ukrainan suunnittelevan iskua Valko-Venäjälle". Hänen mukaansa Venäjä ja Valko-Venäjä aikovat ottaa käyttöön yhteiset alueelliset joukot.

Ukrainan ulkoministeriö kertoi jo eilen, että Valko-Venäjä syyttäisi Ukrainan suunnittelevan iskua sen alueelle. Ukrainan ulkoministeriön mukaan väitteet ovat täysin perusteettomia.

Maan ulkoministeriön mukaan on mahdollista, että Valko-Venäjä käyttää virheellisiä väitteitä tekosyynä antaakseen Venäjälle mahdollisuuden lisätä aggressiota Ukrainassa. 

12.11: Moldova: Kolme venäläistä risteilyohjusta ylitti Moldovan ilmatilan

Reutersin mukaan kolme venäläistä risteilyohjusta ylitti Moldovan ilmatilan maanantaina. Ohjukset ammuttiin venäläiseltä alukselta Mustaltamereltä.

Moldovan Venäjän-suurlähettiläs on kutsuttu puhutteluun. 

Moldovan varapääministeri Nico Popescu kertoo asiasta Twitterissä.

11.22: Ukraina: Venäjä ampui yhteensä 75 ohjusta

Venäjä ampui tänä aamuna Ukrainaan yhteensä 75 ohjusta, joista 41 Ukrainan ilmatorjunta onnistui ampumaan alas ennen kuin ne aiheuttivat vahinkoja.

Iskut tähtäsivät Ukrainan energia-infrastruktuuriin, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi videolla, joka on kuvattu presidentinkanslian ulkopuolella Kiovassa.

Zelenskyin mukaan iskuja on tehty ohjusten lisäksi iranilaisvalmisteisilla "itsemurha-droneilla".

Päivitetty kello 11.31.

Zelenskyi julkaisi videon Kiovan kadulta ohjusiskujen jälkeen:"Venäjä haluaa kaaosta ja paniikkia" 1:26
Zelenskyi julkaisi videon Kiovan kadulta ohjusiskujen jälkeen: "Venäjä haluaa kaaosta ja paniikkia"

11.10: Sähkökatkoksia Lvivissä ja Harkovassa

Lähellä Puolan rajaa sijaitsevan Lvivin pormestarin Andriy Sadovyin mukaan osa kaupungista on ilman sähköjä infrastruktuuriin kohdistuneiden iskujen jälkeen.

Sadovyin mukaan iskut ovat osuneet "kriittiseen infrastruktuuriin", ja sähkön puutteen vuoksi kaupungin lämpövoimalaitosten toiminta on keskeytetty väliaikaisesti. Se tarkoittaa, että lämpimän veden jakelu on keskeytynyt.

Myös Ukrainan koillisosassa sijaitsevassa Harkovassa on raportoitu sähkö- ja vesikatkoksia ohjusiskujen vuoksi.

10.45: BBC: Kiovan iskuissa kahdeksan kuolonuhria

BBC:n mukaan Ukrainan sisäministerin avustaja Rostyslav Smyrnov on kertonut, että kahdeksan siviiliä on kuollut ja 24 loukkaantunut Kiovaan tehdyissä iskuissa. 

Smyrnov kirjoitti Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä, että kuusi autoa syttyi palamaan ja yli 15 ajoneuvoa tuhoutui.

Valtava räjähdys tallentui autoilijan kameraan Kiovassa 0:14
Räjähdys Kiovassa tallentui autoilijan kameraan.

10:30: Ilmahyökkäys jatkuu Kiovassa edelleen

Kiovan kuvernöörin Oleksi Kuleban mukaan ilmahyökkäys Kiovaan jatkuu edelleen.

–  Ilmahyökkäys jatkuu. Pyydän kaikkia pysymään rauhallisina ja pysymään suojissa. Alueen ilmapuolustus toimii, ja meillä on tietoa pudotetuista kohteista. Korostan, että ilmahälytys on edelleen voimassa. Noudattakaa sitä ja pysykää suojassa. Älkää kuvatko tai videoiko osumapaikkoja tai vahingoittunutta infrastruktuuria. Ihmisten henki riippuu siitä. Pidetään pintamme, Kuleba kirjoitti Telegramissa.

10.24: Zelenskyin avustaja: Venäjä-kysymys tulee ratkaista voimalla

– Tämä on uusi signaali sivistyneelle maailmalle, että Venäjä-kysymys tulee ratkaista voimalla, Zelenskyin avustaja Andriy Yermak sanoi Venäjän tekemien iskujen jälkeen.

– Pelkurit taistelevat leikkikenttiä, lapsia ja ihmisiä vastaan, Yermak kirjoitti lausunnossaan.

9.58: Zelenskyi: Venäjä yrittää pyyhkiä meidät pois maan päältä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan tänään tehdyissä iskuissa ympäri Ukrainaa on kuolonuhreja ja loukkaantuneita.

– He yrittävät tuhota meidät ja pyyhkiä meidät pois maan päältä...tuhota kansaamme, joka nukkuu kotona Zaporizhzhjassa. Tappavat ihmisiä, jotka menevät töihin Dniprossa ja Kiovassa, Zelenskyi kirjoitti Telegramissa.

9.30: Räjähdyksiä kuultu myös muualla Ukrainassa

Reutersin ja The Guardianin mukaan räjähdyksiä on kuultu Kiovan lisäksi Ternopilissä, Dniprossa, Žytomyrissa ja Hmelnytskyissa.

8.39: Kiovan keskustassa useita räjähdyksiä

Kiovan keskustassa on ollut maanantaiaamuna useita räjähdyksiä, kertoo Kiovan pormestari Vitali Klytško uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Reutersin silminnäkijän mukaan rakennuksista nousee mustaa savua.

Uutistoimisto BNO News julkaisi videon räjähdyksistä Twitterissä. MTV Uutiset ei ole voinut vahvistaa videon kuvausaikaa tai -paikkaa.

6.06: Intia ei kerro etukäteen kantaansa YK:n äänestyksessä Ukrainan alueiden pakkoliitoksista

Intia on ilmoittanut, ettei se aio paljastaa etukäteen kantaansa tulevassa YK:n yleiskokouksen äänestyksessä todennäköisestä päätöslauselmaluonnoksesta, jossa tuomitaan Venäjän tekemät pakkoliitokset Ukrainassa. 

– Varovaisuuden ja politiikan vuoksi emme ennusta ääniämme etukäteen, Intian ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankar kertoi maanantaina.

Yleiskokouksen on määrä äänestää päätöslauselmaluonnoksesta tiistaina tai keskiviikkona.

Venäjä asetti veto-oikeuden YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa vastaan, jonka Yhdysvallat ja Albania esittivät viime kuun lopulla. Maat tuomitsivat päätöslauselmassa pakkoliitokset. 

Kiina, Gabon, Intia ja Intia ja Brasilia pidättäytyivät tuolloin äänestämästä.

5.40: Venäjän isku Zaporizhzhjassa tuhosi kerrostalon

Zaporizhzhjaan viime yönä tehdyissä iskuissa on tuhoutunut monikerroksinen asuinrakennus, kertoo alueen kuvernööri Oleksandr Starukh Telegramissa.

– Zaporizhzhjan keskustaan tehdyn ohjusiskun seurauksena, monikerroksinen asuinrakennus on tuhottu jälleen, Starukh kirjoittaa.

Kuvernöörin mukaan iskussa on loukkaantunut ihmisiä.

Venäjän aikaisemmin sunnuntaina tekemissä iskuissa on kuollut ainakin 13 ihmistä ja loukkaantunut 87, joista 10 on lapsia. Ohjusiskuissa tuhoutui useita asuinrakennuksia.

23.21: EU-päättäjät tuomitsevat Venäjän iskut Zaporizhzhjaan

The Kyiv Independentin mukaan useat EU-johtajat ovat tuominneet vakavasti Venäjän sunnuntaina tehdyt iskut Zaporizhzhjaan. Siviileihin kohdistetuissa iskuissa on kuollut ainakin 13 ihmistä, ja kymmeniä ihmisiä loukkaantui. Ohjukset vahingoittivat myös useita asuintaloja.

– Jälleen isku asuinalueella Zaporižžjassa. Tämä ei ole vain sotaa, vaan rikos ihmisyyttä vastaan, Viron presidentti Alar Karis kirjoittaa viestipalvelu Twitterissä.

Myös Liettuan ulkoministeriö tuomitsee iskut.

– Kun Venäjä jatkaa terroriaan, meidän on jatkettava tukeamme Ukrainalle, jotta se voisi puolustaa itseään. Venäjän on lopetettava sota, twiitissä todetaan.

Myös Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kommentoi iskuja Twitterissä.

– Venäjän räikeä piittaamattomuus siviilien hengistä asettaa vastuukysymyksen etusijalle.

Volodymyr Zelenskyi korosti iskujen kohdistuneen viattomiin siviileihin.

–  Zaporizhzhja jälleen. Armottomia iskuja rauhanomaisia ihmisiä vastaan. Asuintaloihin, keskellä yötä. Täyttä pahuutta. Raakalaisia ja terroristeja kaikki aina heistä, jotka antoivat käskyn heihin, jotka toteuttivat sen. He joutuvat vastuuseen. Varmasti. Lain ja ihmisten edessä, kirjoitti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Telegram-viestipalvelussa.

21.38: Putin: Krimin sillan räjähdys terrorismia, syyttää Ukrainaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää Krimin sillan räjähdyksestä Ukrainan tiedustelupalveluita. 

Lisää sunnuntain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat