Kinastelua taksijonoissa, epäilyjä kartelleista, poskettoman kalliita kyytejä – taksiuudistuksen aiheuttaman sotkun tutkiminen ja siivoaminen voi viedä viranomaisilta pitkän tovin 

Kilpailu- ja kuluttajavirasto selvittää taksiyrittäjien kartelliepäilyjä ja mahdollista Kela-kuljetuksiin liittyvää syrjintää.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) työstää useita tapauksia ja selvityksiä taksimarkkinoiden toimivuudesta.

Taksimarkkinat avautuivat kilpailulle viime vuoden heinäkuussa uuden liikennepalvelulain tultua voimaan.

Puutteita on ollut ainakin hinta­tietojen selkeydessä ja Kelan maksamien kuljetusten jakamisessa taksi­yrittäjille. Asiakkaiden on etenkin taksitolpalla vaikea verrata kyytien hintoja ja sitä, mihin taksin hinnoittelu perustuu.

KKV, Traficom sekä liikenne- ja viestintäministeriö tekevät yhteistyössä selvitystä lain toimivuudesta. Traficom valmistelee uutta mää­räystä tavasta, jolla taksien pitää hintansa ilmoittaa.

Näytön kerääminen vie aikaa

Julkisuudessa on kerrottu kuljettajien kinastelusta taksijonoissa ja poskettoman hintaisista ­matkoista. KKV:n kuluttajapuolelle valituksia on tullut vuoden aikana vajaat 200. Aiempina vuosina niitä on tullut alle sata.

– On tärkeää tehdä huolellinen vaikutusarviointi laista, jotta ei mennä muuttamaan sellaista, mikä ei ole rikki. Kilpailu ei kaikilta osin toimi. Osa asioista voidaan korjata ilman, että lakia tarvitsee muuttaa, sanoo KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo.

KKV on tehnyt keväällä tarkastuksia muutamien taksiyritysten tiloissa selvittääkseen, ovatko yritykset rikkoneet kilpailulakia esimerkiksi sopimalla hinnoista tai autojen määrästä.

– Näissä kartelliepäilyissä näytön kerääminen kestää kauan. Selvitykset joko osoittavat, ettei näyttöä ole, tai sitten esitämme seuraamus­maksua kartellirikkomuksesta markkinaoikeuteen.

Kun uudet markkinat avataan kilpailulle, perinteiset toimijat pyrkivät yleensä varjelemaan asemaansa. Näin oli esimerkiksi silloin, kun linja-autoliikenteen kilpailua avattiin.

Markkinaoikeus tuomitsi KKV:n esityksestä Linja-autoliitolle, muutamille bussiyhtiöille ja Matka­huollolle sakot kilpailun rajoittamisesta.

Asia on ollut pitkään korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Päätöksen pitäisi tulla lähiaikoina.

Vastaavanlainen epäily on nyt taksialalla.

Kela-kuljetukset syynissä

KKV on saanut taksiyrittäjiltä vuoden aikana yli 200 kyselyä siitä, toimivatko Kela-kuljetuksia takseille jakavat välityskeskukset reilusti. Moni epäilee, että keskukset jakavat Kelan tukemia kyytejä tietyille autoille eivätkä uudet taksiyrittäjät pääse mukaan.

KKV on pyytänyt selvitystä kaikilta Kela-kyytejä välittäviltä yhtiöil­tä Uudenmaan-keskusta lukuun ottamatta. Uudenmaan-keskus aloitti vasta viime huhtikuussa tuoreimman kilpailutuksen jälkeen.

Kelan maksamat kyydit ovat erittäin tärkeitä etenkin pienten paikkakuntien ja haja-asutusalueiden takseille.

Näiden kuljetusten osuus voi olla jopa 90 prosenttia taksiyrittäjän tuloista.

Välityskeskukset jakavat Kela-kyydit

Taksien välityskeskukset ovat taksiyrittäjien omistamia. Kun uusia yrittäjiä on nyt tullut alalle, heidän on ollut vaikea päästä mukaan välityskeskukseen, tai sitten entiset omistajat ovat panneet mukaan pääsemiselle kovan hinnan.

– Uusien yrittäjien kiinnostusta toimia taksimarkkinoilla voi vähentää se, että erityisesti ­Kela-kyytejä on vaikea saada. Se taas on omiaan nostamaan hintoja ja vaikeuttamaan kyytien saamista niitä käyttäville asiakkaille.

Kela kilpailutti kyydit uudestaan kolmeksi vuodeksi samaan aikaan, kun liikennepalvelulaki uudistui.

Kela on uudistamassa kilpailutusta, mutta muutoksia voi tehdä vasta, kun nykyinen kausi päättyy.

Lue myös:

    Uusimmat