Arvostettu F1-asiantuntija lataa Red Bullille paineita – kova arvio Max Verstappenista: "Hän ajattelee, miten voisi päästä Mercedekselle"

Valtteri Bottas haastaa kotiradalla ajavan Lewis Hamiltonin MM-sarjan johtopaikasta viikonloppuna – näistä asetelmista lähdetään kohti Britannian GP:tä 10:24
Niki Juusela ennakoi Silverstonen F1-viikonloppua MTV Uutiset Livessä.

Entinen F1-kuljettaja ja nykyinen -asiantuntija Martin Brundle epäilee, ettei Red Bullin Max Verstappen jaksa katsella Mercedeksen juhlintaa määräänsä pidempään.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Britannian GP suorana 31.7.-2.8.
Pe: 1. harjoitukset klo 12.55, 2. harjoitukset klo 16.55
La: 3. harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00
Su: Britannian GP klo 16.05, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Ennakkokaavailujen pohjalta kauden 2020 piti olla Red Bullille se kausi, kun kymmenen vuotta sitten F1-ratoja hallinnut talli nousisi vihdoin haastamaan Lewis Hamiltonin ja Mercedeksen niin kuljettajien kuin valmistaijen maailmanmestaruudesta.

Red Bull -leiristä kantautui kauden alla itsevarmoja lausuntoja. Muun muassa Helmut Marko oli täysin vakuuttunut siitä, että mestaruustaisto tultaisiin tällä kaudella käymään Mercedeksen ja Red Bullin välillä – olihan Red Bullilla alla "paras talvikausi pitkään aikaan".

Kolmen ensimmäisen GP-viikonlopun aikana Red Bull on pudonnut valmistajien MM-sarjassa jo 66 pisteen päähän Mercedeksestä. Max Verstappenin ero Hamiltoniin on kuljettajien puolella 30 pistettä.

Olkoonkin, että valtaosa Red Bullin takamatkasta johtuu kauden avauskisan tuplakeskeytyksestä, mutta tallilla on ollut kolmena ensimmäisenä GP-viikonloppuna muitakin ongelmia.

RB16-auto vaikutti jo talvitesteissä epävakaalta, ja niin Verstappen kuin Alexander Albon kävivät testien tuoksinassa useampaan kertaan hiekalla. Tallin johto kuittasi näiden ulosajojen johtuneen vain siitä, että kuljettajat hakivat liian hanakasti auton rajoja.

Kauden alussa on nähty, että autossa on sittenkin jonkinlaisia ajettavuuteen liittyviä ongelmia. Toistaiseksi suurimmat ongelmat Red Bull kohtasi kaksi viikkoa sitten ajetun Unkarin GP:n perjantai- ja lauantaipäivinä: Verstappen oli aika-ajoissa jopa hitaampi kuin vuosi sitten.

Itse kilpailussa tuli valonpilkahdus, kun Verstappen nousi seitsemännestä lähtöruudusta toiselle sijalle – siitäkin huolimatta, että vielä 20 minuuttia ennen starttia ei edes tiedetty, pääseekö hän osallistumaan koko kisaan. Verstappen lipsautti autonsa seinään ajaessaan ennen kilpailua varikolta lähtöruudukkoon.

Red Bull -mekaanikot osoittivat kuitenkin taas kerran taitonsa ja korjasivat auton juuri ja juuri ajoissa starttia varten. Tallin mekaanikoiden työskentely tiedetään muutenkin ripeäksi, sillä Red Bullilla on nimissään varikkopysähdyksen maailmanennätys: 1,82 sekuntia viime vuoden Brasilian GP:stä.

Sky Sportsin leivissä arvostettuna F1-asiantuntijana toimivan Martin Brundlen mukaan Red Bullin alkukausi noudattaa viime vuosilta tuttua kaavaa.

– Yleensä Red Bull aloittaa kauden autolla, jolla on kaikki edellytykset menestyä. Sitten noin puolivälissä kautta kaikki osuu kohdalleen mitä vakuuttavimmalla tavalla, Brundle sanoo Motorsportin haastattelussa.

– Nytkin autossa näyttää olevan yllin kyllin potentiaalia, mutta heidän täytyy saada se revittyä irti. Näemme Silverstonessa, miten käy. Auto on riittävän vahva, Hondan voimanlähde samoin, mutta katsotaan nyt. Katsotaan, mitä he löytävät Silverstonen pitkistä mutkista. He tekevät kovasti töitä auton parissa, mutta kysymys on, milloin se saadaan toimimaan.

Mitä pikemmin, sen parempi, sillä Brundle uskoo Verstappenin olevan tällä hetkellä "todella turhautunut".

– Hän joutui keskeyttämään jo kauden ensimmäisillä kierroksilla, ja mistä olikaan puhe ennen kauden alkua; keskeytyksiä ei saa tulla. Nyt hänellä on jo yksi.

– Toisaalta hänen tallinsa on ollut mahtava varikkopysähdyksissä ja he tekivät mahtavaa työtä mahdollistaakseen hänen osallistumisensa Unkarin GP:hen. Uskon, että hän todella arvostaa tätä kaikkea ja ajattelee ainakin jossain määrin, että "yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta".

Mutta.

Ellei kurssi käänny jo tulevissa kisoissa, Brundle uskoo, että Verstappen alkaa katsella sillä silmällä myös muita vaihtoehtoja kuin Red Bullia.

– Luulen, että tulemme siinä tapauksessa kuulemaan lisää turhautuneita radioviestejä. Max katselee myös ympärilleen ja ajattelee, miten hän voi voittaa maailmanmestaruuden. Jos Mercedes jatkaa nykyisellä tasollaan, hän ajattelee myös, miten hän voisi päästä Mercedekselle.

Verstappen solmi alkuvuodesta Red Bullin kanssa kauden 2023 loppuun asti ulottuvan sopimuksen. Toisaalta F1-piireissä on nähty tämän tästä, että sopimuksiin sisältyy käytännössä aina jonkinlaisia purkupykäliä.

Tiettävästi Verstappenilla oli jo edellisessä sopimuksessaan purkupykälä, joka liittyi siihen, miten kilpailukykyinen Red Bull on suhteessa muihin.

Lue myös:

    Uusimmat