Kimi Räikkönen otti kantaa kuumaan puheenaiheeseen: "Ei tämä ole hyväksi kenellekään"

F1-kausi 2021 on kisojen määrällä mitattuna historian pisin. Ensi kaudella pannaan vielä yhdellä paremmaksi, kun kalenterissa on kaikkiaan 23 osakilpailua.

Monet lajitoimijat ovat huolissaan siitä, että F1 haikailee tuleville vuosille jopa 25:tä osakilpailua kautta kohden.

Muutos menneeseen on merkittävä. 20 osakilpailun raja rikottiin ensimmäisen kerran kaudella 2012. Vuosien 1973 ja 2011 välillä kisojen määrä vaihteli 15:n ja 19:n välillä.

Monet pitävät 25:tä osakilpailua kaudessa lähes epäinhimillisenä rypistyksenä tallien mekaanikoille ja muulle henkilökunnalle, joka vastaa autojen ja varikkopilttuiden valmistelusta ja purkamisesta.

Kun osakilpailuja on kalenterissa näin paljon, peräkkäisinä viikonloppuina ajettavia kisoja tulee väistämättä melko paljon. Tämän myötä tallien työntekijät joutuvat olemaan paljon ja pitkiä aikoja erossa perheestään.

Runsaasti keskustelua herättäneeseen asiaan on ottanut kantaa myös Kimi Räikkönen, joka ei itse ole enää ensi kaudella todistamassa 23 osakilpailun kautta.

– Se (yhä kasvava kalenteri) vie energiat monilta ihmisiltä, eikä tämä (muutos) ole hyväksi kenellekään, Räikkönen sanoi Formulapassion-sivuston mukaan.

– Lajin seuraajat saattavat tykätä siitä, että on paljon kisoja katsottavaksi, mutta niillä, jotka tekevät suurimman osan työstä, edessä on suuria vaikeuksia. Heidät viedään fyysisesti äärirajoille. Osa talleista ei voi edes palkata enempää työntekijöitä, koska rahaa ei ole.

20 vuoden ajan F1:ssä kilpaillut Räikkönen toki muistuttaa, ettei yksistään kilpailujen määrä kerro kaikkea siitä, minkälainen kokonaisrasitus kaudesta muodostuu.

– Aikanaan kisojen välissä ajettiin testejä, ja mielestäni kisasta toiseen siirtyminen on helpompaa kuin se, että käy kisojen välissä testaamassa. Vaikka kisoja oli aiemmin vähemmän, ei tämä ollut yhään helpompaa.

Räikkösen pointti käy ilmi myös viime vuosien kisakalentereista.

Ensi vuoden 23 kisaa on määrä ajaa 245 päivän mittaisella ajanjaksolla. Keskimäärin yksi kilpailu ajetaan siis 10,7 päivän välein. Tällä kaudella (22 kisaa) vastaava lukema on 11,8 ja viime kaudella se oli vain 9,5, vaikka kisoja ajettiin ainoastaan 17.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja