Kilot perimän piikkiin? Lihavuusgeenien vaikutuksia voi kumota!

Perimänsä vuoksi herkästi lihovat voivat kumota geneettisen taipumuksensa noudattamalla terveellistä ruokavaliota. Tuoreet tulokset osoittavat, että vaikutus on sitä suurempi, mitä useampia lihavuusgeenejä henkilöllä on.

BMJ-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 8 800 naisen ja 5 200 miehen 20-vuotiseen seurantaan. Osallistujien ruokavaliota ja painonkehitystä seurattiin neljän vuoden välein. Perinnöllinen lihomisalttius määriteltiin 77 lihavuuteen liitetyn geenivariantin avulla.

Lihavuusgeenien kantajat olivat muita herkempiä lihomaan, mutta tuo vaikutus heikkeni terveellisten ruokavaliomuutosten ansiosta.

Suotuisa vaikutus oli sitä voimakkaampi, mitä terveellisempi ruokavalio oli. Samoin ruokavalioon liitetty vaikutus näkyi eniten osallistujissa, joiden geneettinen lihomisriski oli suurin.

Tutkijoiden havainnot ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä vaikka ruokavalion ja lihomisen yhteys on itsestään selvä, ruokavaliomuutosten vaikutus geneettisesti lihomisalttiiden painonkehitykseen on jäänyt vähemmälle tarkastelulle.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa?

Syö vähemmän kuin kulutat, niin paino putoaa – onko laihdutus oikeasti niin yksinkertaista? Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen valotti asiaa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017.

Lue myös:

    Uusimmat