Kiire ja yksinäisyys vaivaavat vanhempia – Maaret Kallio muistuttaa tavallisuuden taiasta: ”Ammutaan ohi aika paljon”

2:15

Kiire ja emotionaalinen yksinäisyys voivat tuntua syvällä ihmisessä, mutta keskiverto suomalaisperhe voi hyvin. Monille vanhemmille tekisi hyvää hyväksyä, että tavallinen arki on arvokkaampaa kuin kuviteltuihin juhlaviin odotuksiin vastaaminen.

Videolla lastenpsykiatri kertoo, mikä vaikutus lahjonnalla on lapseen.

Vanhemmat stressaavat perhe-elämästään paljon, eivätkä syyttä. Onhan perhe tärkeä tukipilari elämässä – niin omassa kuin muidenkin yhteisön jäsenten. Nyky-yhteiskunnan hektisyys sekä esimerkiksi sosiaalisesta mediasta saadut vaikutteet saattavat kuitenkin vaikeuttaa tämän tukipilarin vahvistamista.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio uskoo lapsiperheiden tavallisimman ongelman olevan kiireen lisäksi yksinäisyys:

– Ei välttämättä niin, ettei olisi ihmisiä lähellä, vaan enemmän emotionaalista yksinäisyyttä. Koetaan, että ollaan yksin ja vanhemmat ovat tosi kuormittuneita.

"Jos ei itse jaksa, ei jaksa olla se äiti"

Sama on huomattu Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainpuhelimessa. Viime vuonna liki kolmannes kaikista puheluista koski vanhemmuuteen liittyviä ongelmia.

Vanhempainpuhelimen ohjaaja Laura Pilkama kertoo puhelimen päästä kuuluvan usein väsyneen ja uupuneen ääneen.

– Vaikka olisi klassinen ydinperhe, voi olla, että toinen vanhemmista on ainoa, joka pyörittää arkea, Pilkama kertoo.

Pilkama muistuttaa, että vanhemman on tärkeä huolehtia omasta jaksamisestaan – myös lapsensa vuoksi.

– Jos ei itse jaksa, ei jaksa olla se äiti.

Siksi turhan taakkaa tulisi poistaa elämästään. Joillekin asioille voi ja pitää sanoa ei.

Läsnäolo hellii mielenterveyttä

Kiireestä ja sen aiheuttamasta väsymyksestä huolimatta Kallio muistuttaa, että keskimäärin suomalaiset perheet voivat hyvin.

– Paljon puhutaan pinnallisistakin seikoista, vaikka perushyvä riittää. Tavallisuuden taiasta hyötyvät kaikki, ei ruokailu tai harrastukset ole niin olennaisia.

Kallio kehottaa vanhemmuuden kanssa tuskailevia aikuisia muistelemaan omaa lapsuuttaan. Mitkä muistot lämmittävät edelleen mieltä? Instagram-ystävällinen juhlakattaus vai pizzan syöminen perheen kanssa elokuvaa katsoessa?

– Mielenterveys ja hyvinvointi kehittyy ihmissuhteissa ja läsnäolossa, eikä suinkaan vaikka huippusisustuksessa tai ruoassa. Ammutaan ohi aika paljon, Kallio sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja