Hyytävä olympiariita vaihtui EM-pronssiin – Viveca Lindfors sulkeutui kuplaansa ja taikoi jälleen upean arvokisavenymisen

6:04
Videolla Viveca Lindforsin EM-pronssiluistelu perjantain Tulosruudussa.

Suomelle seitsemään vuoteen ensimmäisen taitoluistelun arvokisamitalin tuonut Viveca Lindfors on urheilija, jonka ulkokuori saattaa helposti hämätä. Jopa aralta persoonalta vaikuttava Lindfors teki jälleen huiman venymisen tärkeässä paikassa ja nappasi lauantaina EM-pronssia. Valmentaja Virpi Horttana näkee keskittymiskyvyn yhdeksi suoritusten takana olevaksi tekijäksi.

Lindfors teki Valko-Venäjän Minskissä ennätyspisteensä 194,40, joilla hän nousi lyhytohjelman neljänneltä sijalta pronssille. Tammikuun lopussa vasta 20 vuotta täyttävälle Lindforsille tämä ei silti ollut ensimmäinen kerta, kun hän saa suorituksistaan kaiken irti juuri niissä tärkeissä paikoissa.

Mitalisauma oli tiedossa ennen perjantain vapaaohjelmaa, mutta paine ei taaskaan näkynyt luistelussa. Erityisen kovana jännittäjänä valmentaja Virpi Horttana ei suojattiaan pidä.

– Minun mielestäni hän on aika hyvä sulkemaan sen pois. Hän on siinä kuplassaan ja keskittyy sataprosenttisesti siihen, mitä on tekemässä, Horttana kertoo MTV Urheilulle.

Tämän varmuuden kanssa on tehty töitä harjoituksissa. Lindfors on ulkopuolisen silmin jäältä poissa ollessaan kivikasvoinen, hiljainen ja jopa arka persoona. Olemuksesta välittyvä tunne saattaa antaa hänen kilpailijan ominaisuuksistaan väärän kuvan.

– Jokainenhan on omanlaisensa persoona, mutta kyllä Vivecan vahvuuksiin kuuluu sellainen valtava kyky keskittyä siihen, mitä on tekemässä. Näkisin, että se on ainakin yksi osasyy. Hän myös menee rooliin, jota on esittämässä – mikä kulloisenkin ohjelman teema on, Horttana sanoo.

Olympialaisten edustuskiista karkasi mittasuhteista

Viime talvena Lindfors joutui isoon pyöritykseen, kun olympiavalinta PyoengChangin kisoihin aiheutti ristiriitaa hänen ja kilpasisko Emmi Peltosen välille. Lindfors oli hankkinut Suomelle maapaikan kisoihin, mutta Peltonen kuitenkin kuittasi sen nimiinsä kauden aikana tekemänsä paremman tuloksen perusteella.

Lindfors lähetti Ylen haastattelussa Peltosen matkaan karulla toivotuksella:

– Jos se en ole minä, joka sinne Pyeongchangiin lähtee, niin paras luistella hyvin, että mitään ilmapalloja siellä ei saa tehdä, kun se paikka on minun selkänahastani otettu. Paras mennä hyvin.

Tähän selkkaukseen ei valmentaja Horttana ole enää halukas palaamaan. Olympiakauden pettymys ei ole hänen mukaansa näytellyt mitään roolia tämän kauden menestyksessä.

– Emme ole noteeranneet sitä millään tavalla. Se meni jotenkin vähän överiksi. Emme ole siihen hirveästi paneuduttu eikä annettu ajatuksia sille, Horttana painottaa.

– Se sai ihan liian suuret mittasuhteet meidän mielestämme eikä se ole mitenkään olennaista hänen harjoittelussaan tai urakehityksessään. Siitä ei minun mielestäni enää kannata keskustella, hän jatkaa.

Pietarin luistelukoulu sopii tinkimättömälle Lindforsille

Lindfors on viettänyt tälläkin kaudella viikkoja Pietarissa, josta hän haki ensimmäisen kerran oppia viime vuonna. Maineikas taitoluistelukoulu vilisee venäläisiä arvokisakävijöitä, ja vaatimustaso on erittäin korkealla.

Mahdollisuus nähdä maailman huippujen tekemistä on ollut opettava kokemus. Sopeutumista on helpottanut sekin, että Lindfors on itsekin tinkimätön harjoittelija.

– Siellä on saman katon alla kaikki, mitä taitoluistelija tarvitsee. Valmennustiimi on ollut hyvä, ja ennen kaikkea sparrausporukka, jossa on kovatasoisia luistelijoita samoilla jäillä, Horttana sanoo.

Muuten harjoitteluun ei ole tullut isompia muutoksia viime kaudesta.

– Ehkä on löytynyt balanssi siinä, että paljonko pitää harjoitella ja miten intensiivisesti pitää harjoitella. Hän on sitä osaamista osoittanut jo useamman vuoden, mutta nyt on ehkä päästy sellaiseen, että sitä suoritusvarmuutta on tullut enemmän. Ensiksi harjoituksissa ja sitä kautta kilpailuissa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja