Kiinan ja Venäjän välinen kauppa nousi viime vuonna ennätyslukemiin

Kaupan kasvu heijastelee maiden suhteiden lähentymistä Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

Kiinan ja Venäjän välinen kauppa nousi viime vuonna ennätyslukemiin, käy ilmi Kiinan perjantaina julkistamista virallisista tilastotiedoista. 

Se nousi 240 miljardiin dollariin eli noin 219 miljardiin euroon, mikä ylitti selvästi maiden kaupankäynnilleen viime vuonna asettaman 200 miljardin dollarin tavoitteen.

Maiden välinen kauppa kasvoi viime vuonna 26,3 prosenttia vuodesta 2022.

Kiinan ja Venäjän välisen kaupan kasvu heijastelee maiden suhteiden lähentymistä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa vuonna 2022.

Kiinan suhtautuminen Ukrainassa käytävään sotaan on herättänyt kritiikkiä länsimaissa, kun maa ei ole tuominnut Venäjän toimintaa. Oman näkemyksensä mukaan Kiina on ottanut puolueettoman kannan Ukrainassa käytävään sotaan.

Kiinan ja Yhdysvaltain kauppa kääntyi laskuun

Samaan aikaan kun Kiinan ja Venäjän kauppa kasvoi viime vuonna, Kiinan ja Yhdysvaltain kauppa kääntyi laskuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019.

Kiinan ja Yhdysvaltain välisen kaupan arvo oli viime vuonna 664 miljardia dollaria, mikä oli 11,6 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.

Kaiken kaikkiaan Kiinan vienti väheni viime vuonna 4,6 prosenttia edellisvuotiseen verrattuna. Kiinan vienti laski ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2016.

Kiinan tuonti laski viime vuonna 5,5 prosenttia edellisvuotisesta.

Lue myös:

    Uusimmat