Niinistöllä ja Kiinan Xi:llä yllätystapaaminen videoyhteydellä – näistä presidentit keskustelivat

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on keskustellut Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa videoyhteyden välityksellä.

Asiasta keroo Tasavalln presidentin kanslia sekä Kiinan valtiollinen media Xinhua.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan, että presidentit kävivät hyvän keskustelun Suomen ja Kiinan kahdenvälisistä suhteista, joiden todettiin olevan vakaat ja pitkäaikaiset.

– Presidentit totesivat maiden välillä käytävän rakentavaa vuoropuhelua Balticconnector-putken tapauksen osalta. Esillä olivat myös maiden välistä talousyhteistyötä koskevat kysymykset.

Presidentit keskustelivat lisäksi perusteellisesti globaalista geopoliittisesta tilanteesta ja suurvaltojen välisten suhteiden merkityksestä, kansliasta kerrotaan. 

– Presidentti Niinistö otti esille Ukrainan sodan ja sen laajemmat vaikutukset. Niinistö painotti Kiinan roolin merkitystä oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan aikaansaamiselle. Presidentit olivat yhtä mieltä aidon, rakentavan ja maaryhmien rajat ylittävän dialogin tärkeydestä globaalien ongelmien ratkaisemisessa ja ehkäisemisessä.

Esillä oli myös ilmastonmuutoksen torjunnan välttämättömyys ja tarve yhteistyölle. Presidentit keskustelivat lisäksi EU−Kiina-suhteista sekä niiden viimeaikaisesta kehityksestä ja haasteista.

Presidentti Niinistö kiitti presidentti Xi Jinpingiä monista tärkeistä ja avoimista kahdenvälisistä keskusteluista vuosien aikana ja toivoi korkean tason yhteydenpidon maiden välillä jatkuvan.

Niinistö kertoi keskusteluista myös pikaviestipalvelu X:ssä.

– Hyvä ja perusteellinen keskustelu tänään Kiinan presidentti Xin kanssa, Niinistö kommentoi tilillään.

Juttua täydennetty keskustelun sisällöllä kello 11.44.

Lue myös:

    Uusimmat