Kiinan GP:n lehdistökatsaus: Ferrarin idylli särkyi

Ferrari-kuljettajien keskinäiset välit nousivat Kiinan GP:n ykköspuheenaiheeksi brasilialais- ja italialaismediassa. Taustalla oli Fernando Alonson tekemä härski ohitus tallitoveristaan Felipe Massasta, kun Ferrari-kuskit tulivat varikolle.

Brasilialaisen O Estado de São Paulo –lehden mukaan Massan ilme kertoi kilpailun jälkeen, ettei hän ollut tyytyväinen tallitoveriinsa, vaikka Ferrari oli käskenyt kuljettajiaan antamaan julkisuuteen myötäileviä lausuntoja.

- Massa oli haluton kommentoimaan tilannetta. Kun brasilialaistoimittajat kyselivät häneltä epävirallisesti, onko kaikki todellakin hyvin, kertoi hänen ilmeensä, että on parasta olla sanomatta mitään.

- Shanghain tapahtumilla on varmasti jatkoseurauksia. On todennäköistä, että Ferrari-kuljettajien kuherruskuukausi on päättynyt.

Myös monet italialaislehdet uskoivat, että Ferrari-tallin on jatkossa syytä varautua latinokuljettajien välien kiristymiseen.

- Alonson tekemä ohitus Massasta oli aivan korrektiuden rajamailla ja särki suurella todennäköisyydellä idyllin tallikaverusten välillä, arvioi Il Tempo.

- Rauha kesti kolme kilpailua. Neljännessä Alonso unohti reilun pelin ja ohitti Massan mitä julmimmalla tavalla, kirjoitti La Stampa.

Toisaalta La Stampa tuomitsi paljon jyrkemmin Lewis Hamiltonin ja Sebastian Vettelin välisen taistelun varikkosuoralla. Molemmat kuskit saivat varoituksen ajolinjoistaan.

- Alonso rikkoi diplomaattisuhteet Massan kanssa, mutta paljon pahempaan syyllistyivät Hamilton ja Vettel. Heidän kaksintaistelunsa oli näyttävä mutta sitäkin vaarallisempi, koska se tapahtui mekaanikkoja täynnä olevalla varikkosuoralla.

Formula ykkösissä on tällä hetkellä neljä miltei tasavahvaa huipputallia. Osa niiden kuljettajista on kuitenkin putoamassa jo tässä vaiheessa MM-taistosta.

- Mark Webber on heikko lenkki Red Bullilla ja Michael Schumacher Mercedeksellä. Massa on vaarassa joutua samaan asemaan Ferrarilla, La Stampa totesi.

"Alonso, ole varuillasi"

Mediaset-tv-yhtiön verkkosivuilla kaksoisvoiton ottaneet McLaren-kuskit Jenson Button ja Lewis Hamilton saivat kouluarvosanaksi täyden kympin. Ferrari-kuskeista neljänneksi sijoittunut Alonso palkittiin arvosanalla 6,5.

- Alonso teki uskomattoman nousun, mutta hän joutui tähän tilanteeseen omasta syystään. Varaslähtö oli virhe, joka johti läpiajorangaistukseen. Tämä laskee paljon arvosanaa. Sen jälkeen hän ajoi alonsomaisen vahvasti ja päättäväisesti sekä näytti marssijärjestyksen Massalle. On pakko kysyä, missä hän olisi ilman virheitä?

Massan suoritusta taas kuvailtiin näkymättömäksi, ja brasilialaiskuljettajan olikin tyytyminen arvosanaan 5.

- Hänen ansiokseen laskettakoon ohitus Schumista ja rehti asenne, jolla hän vältti riidat Alonson kanssa varikkotiellä selkään tulleesta puukotuksesta huolimatta. Joukkuehengestä täysi kymppi.

Il Giornale –lehti puolestaan mätkäisi Alonson todistukseen nelosen.

- Varaslähtö ei ollut toivelistalla, sen tietävät hän itse, tifosot ja Ferrari-talli. Röyhkeä ohitus Massasta ei myöskään miellyttänyt meitä. Se oli kuin takavuosien Schumacheria, mutta Felipe ei ole Rubens Barrichello.

Massa sai arvosanan 6,5 osoittamastaan tiimihengestä, mutta jatkossa Alonson lienee turha odottaa palveluksia brasilialaiskuskilta.

- Hän on menettänyt luottamuksen tallitoveriinsa. Fernando teki härskin tempun varikolle tultaessa ja Massa muistaa sen. Alonso, ole varuillasi.

Espanjalainen AS-urheilulehti kutsui kilpailua Alonson näytökseksi – jälleen kerran.

- Alonso nousi 17. sijalta raivoisalla ajolla neljänneksi ja ohitti kaiken, mikä hänen eteensä tuli. Jopa tallitoverinsa Felipe Massan, jolle hän näytti kaapin paikan varikolle tultaessa. Ohitus oli uhkarohkea mutta sääntöjenmukainen, AS katsoi.

"Schumi näyttää pahuksen vanhalta"

Michael Schumacherin paluu formula ykkösiin jatkui yhä synkempien pilvien alla. Saksalainen Bild myönsi, että Schumi alkaa näyttää ”pahuksen vanhalta”.

- Comebackin uusi pohjanoteeraus ennätysmestari Michael Schumacherille, 41, Kiinassa. Vasta kymmenes sija sadekelissä. Tämä on huonoin kauden alku hänen urallaan.

- Schumin kannalta dramaattisinta on, että tallitoveri Nico Rosberg, 24, ajaa samalla autolla MM-tittelistä, Bild muistutti.

- Vertailu Rosbergia vastaan on rumaa luettavaa: pisteet 10-50, aika-ajot 0-4, harjoitukset 2-10. Koskaan aikaisemmin Schumi ei ole hävinnyt tallitoverilleen neljästi peräkkäin.

Auto motor und sport –lehden verkkosivujen mukaan roolit ovat vaihtuneet Mercedes-tallissa.

- Schumacher hävisi jokaisella kierroksella noin sekunnin tallitoverilleen. Alun perin oppipojaksi tarkoitetusta Rosbergista tuli opettaja.

Italialainen Il Giornale piti Schumin suoritusta ala-arvoisena (arvosana 3).

- Kymmenes. Mitä tähän voi lisätä? Vitali Petrov ohitti hänet hitaammalla autolla, jonka painolastina oleva ruplasalkku on tuonut tallipaikan venäläiselle.

Englantilainen The Times hämmästeli sitä, että Schumacherin vauhti oli kateissa jopa sadekelissä, missä seitsenkertainen maailmanmestari on aina ennen loistanut urallaan.

- Shanghain märällä radalla Schumacher oli kuin kala kuivalla maalla. Häntä ohiteltiin kerta toisensa jälkeen. Surullisissa kohtauksissa ohittajina eivät olleet pelkästään huippukuljettajat vaan sekalainen saattue, jonka jäsenet olisivat aikaisemmin olleet formula ykkösten seitsenkertaisen kuninkaan hovinarreja.

Button ja Hamilton ajoivat Britannialle ensimmäisen kaksoisvoiton 11 vuoteen. Siinä missä Button teki oikeat rengasvalinnat ja toi autonsa ruutulipulle hallitun esityksen jälkeen, Hamiltonin kilpailuun mahtui jälleen hurjia ja kyseenalaisiakin ohitustilanteita. Timesin mielestä McLaren-kuskit ovatkin kuin tulta ja jäätä.

- Hamilton on kaikkea sitä, mitä Button ei ole: pröystäilevästä tyylistään kyseenalaisiin taktiikoihin. Ehkä jopa hän itse uskoi tekevänsä hakkelusta vanhemmasta tallitoveristaan.

- Vanhempana ja viisaampana Button tekee asiat omalla tavallaan – rauhallisesti, ammattimaisesti ja ilman nirsoilua ja kiukuttelua. Eilen rauhalliseen olemukseen yhdistyi kokemus ja itseluottamus mieheltä, jolla on MM-pokaali Monacon asuntonsa palkintokaapissa.

Lue myös:

    Uusimmat