Mainos

Kiina uusi setelit vaikeammin väärennettäviksi

Maon kuva jää seteliin, mutta turvatekijöitä lisätään. Rahaväärennökset ovat Kiinassa niin yleisiä, että kiinalaiskauppiaat tutkivat tarkoin kaikki yli 20 juanin eli noin kahden euron arvoiset setelit.

Kiina laskee uudet juansetelit liikkeeseen huomenna. Uudet setelit näyttävät Maon kuvineen miltei samalta kuin vanhat, mutta niihin on lisätty väärentämistä vaikeuttavia kuviointeja ja tekniikkaa, sanoo Kiinan keskuspankin edustaja.

Rahaväärennökset ovat Kiinassa niin yleisiä, että kiinalaiskauppiaat tutkivat tarkoin kaikki yli 20 juanin eli noin kahden euron arvoiset setelit.

Uudet setelit ovat arvoltaan viiden, kymmenen, kahdenkymmenen, viidenkymmenen ja sadan juanin arvoisia. Keskuspankki laskee liikkeelle myös yhden juanin kolikon, joka on ruostumatonta terästä.

Juan tunnetaan myös nimellä renminbi eli "kansan raha". Uusissa seteleissä on ensi kertaa sana "juan". Se kuvastaa keskuspankin edustajan mukaan valuutan kansainvälistymisen tarvetta. Juania käytetään jo muun muassa Hongkongissa ja Macaossa.

Keskuspankin mukaan seteliuudistus ei liity heinäkuiseen juanin revalvaatioon.

Kiina nosti heinäkuun 21. päivänä juanin arvoa 2,1 prosenttia Yhdysvaltain dollariin nähden. Juanin uudeksi kurssiksi asetettiin 8,11 juania dollaria vastaan. Samalla Kiinan keskuspankki siirtyi dollarisidonnasta valuuttakorin käyttöön. Sen jälkeen juan on kallistunut vielä hiukan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.