Mainos

Kiina: USA:n pyydettävä konejupakkaa anteeksi

Kiina pitää Yhdysvaltain anteeksipyyntöä tiedustelukonejupakassa erittäin tärkeänä.

Kiinan varapääministeri Qian Qichen vaatii Yhdysvaltain ulkoministerille Colin Powellille lähettämässään vastauskirjeessä Washingtonilta anteeksipyyntöä Kiinan kansalle.

-Se on äärimmäisen tärkeää ongelman ratkaisussa, kirjeessä sanotaan.
-Amerikkalainen asenne ei ole vielä hyväksyttävä Kiinan näkökulmasta, ja Kiinan kansa on erittäin tyytymätön siihen, kirjeessä sanotaan. Qian sanoi, että Yhdysvaltain tulisi ottaa vastuu asiasta ja antaa selitys. Osapuolten tulisi keskustella siitä, miten vastaavat tapaukset estettäisiin jatkossa.

Qian toivoi myös, ettei tapaus vahingoita Kiinan ja Yhdysvaltain suhteita. Qianin kirje oli vastaus Yhdysvaltain pahoittelukirjeeseen tiedustelukoneiden yhteentörmäyksestä. Asiasta kertoi uutistoimisto Xinhua lauantaina.

Yhdysvallat ja Kiina valmistelevat pahoittelukirjettä


Yhdysvaltain ja Kiinan viranomaiset ovat New York Times -lehden mukaan valmistelleet pahoittelukirjeluonnosta, jolla asia saataisiin pois päiväjärjestyksestä molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Lehden tietojen mukaan kirjeluonnos sisältäisi myös aloitteen maiden sotilasviranomaisten yhteisistä tutkimuksista. Lehden tiedot perustuivat asiasta informoituihin viranomais- ja kongressilähteisiin.

Pahoittelukirjeen allekirjoittajaksi on kaavailtu presidentti George W. Bushin sijaan Yhdysvaltain Pekingin

Törmäys hiertää USA:n ja Kiinan välejä

suurlähettilästä. Kirjeen tarkoituksena on löytää sanamuoto, joka mahdollistaa sen, että Kiinan viranomaiset voivat sanoa saaneensa anteeksipyynnön, ja amerikkalaiset puolestaan voivat todeta saaneensa miehistön ja koneen pois Kiinasta ottamatta itselleen vastuuta yhteentörmäyksestä.

Amerikkalaiset tukevat Bushia


Suuri osa amerikkalaisista tukee presidentti George W. Bushin hallintoa kiistassa, johon maa on joutunut amerikkalaisen tiedustelukoneen ja kiinalaishävittäjän törmäyksen takia. Enemmistö kansalaisista on myös huolissaan miehistön kohtalosta. ABC-televisioyhtiön ja Washington Post -lehden tekemän kyselyn mukaan 83 prosenttia kyselyyn osallistuneista 500 amerikkalaisesta oli huolissaan miehistön palauttamista koskevasta viivytyksestä. Kaksi kolmasosaa vastaajista hyväksyi tavan jolla presidentti on törmäykseen suhtautunut.

Suurin osa kyselyyn vastanneista ei halunnut, että Kiinalta pyydettäisiin anteeksi. Yli puolet ei myöskään pitänyt tarpeellisena toteuttaa Kiinan pyyntöä tiedustelulentojen lopettamisesta. Kyselyyn vastasi runsaat 500 amerikkalaista. Virhemarginaali on 4,5 prosenttia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.