Kiina tyynnyttelee hongkongilaisia

Hongkongin tuleva hallintojohtaja Tung Chee Hwa pyrki tänään tyynnyttelemään huolia siitä, että Kiina käyttäisi joukkojaan hongkongilaisia vastaan vallanvaihdon jälkeen. Tungin mukaan joukot ovat vain "määräysvallan symboli" ja Kiinalla on täysi oikeus niiden sijoittamiseen.

Tung lupasi, ettei joukkoja voi käyttää paikallista väestöä vastaan ilman hänen määräystään Kiinalaisia sotilaita uskotaan piakkoin olevan Hongkongissa noin 10 000. Se vastaa siirtokunnassa nyt olevien brittisotilaiden määrää.

Britannian ulkoministeri Robin Cook vakuutti tänään, että hongkongilaisten vapauden vaaliminen säilyy Britannian velvollisuutena ensi tiistain vallanvaihdoksen jälkeenkin. Cook saapui Hongkongiin osallistuakseen seremonioihin, jotka juhlistavat Hongkongin siirtymistä Kiinan hallintaan yli 150 vuotta kestäneen Britannian vallan jälkeen. Hän muistutti, että briteillä on Hongkongin vauraassa taloudessa ajettavana myös omat etunsa.

Cook kuitenkin arvosteli Kiinan päätöstä lähettää Hongkongiin 4000 sotilasta heti vallanvaihdoksen jälkeen. Hänen mukaansa varsinkin panssariajoneuvojen lähettäminen Hongkongiin on tarpeetonta, koska poliisin on määrä huolehtia sen sisäisestä turvallisuudesta. Sotilaiden lisäksi Kiina lähettää Hongkongiin laivastonsa aluksia, panssariajoneuvoja ja helikoptereita. Joukot täydentävät niitä 700 sotilasta, jotka Kansan vapautusarmeija on sijoittanut Hongkongiin etukäteen.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sanoi maansa seuraavan tarkasti kiisteltyä Kiinan joukkojen sijoittamista Hongkongiin. Hän totesi Vietnamin-vierailullaan, että 4000 kiinalaissotilaan saapuminen kaupunkiin ei ole vain erillinen päätös, vaan viesti Kiinan suunnitelmista.

Hongkongin parlamentti päätti toimintansa

Hongkongin parlamentti päätti tänään viimeisen istuntonsa kokonaiseksi vuorokaudeksi venyneiden keskustelujen jälkeen. Istunnon lopuksi parlamenttiedustajat vetosivat Hongkongin tuleviin lainsäätäjiin demokraattisen perinnön säilyttämiseksi. Samalla nykyisen 60-paikkaisen parlamentin tilalle astuu yhtä laaja väliaikainen lainsäädäntöelin, jossa jatkaa 33 nykyisistä edustajista.

Parlamentilla olisi ollut jäljellä vielä puolet nelivuotisesta toimikaudestaan. Kiina kuitenkin päätti parlamentin hajottamisesta, koska se katsoi demokratian lisäävien vaalitapauudistusten rikkovan vallanvaihtosopimusta.

Viranomaiset myönsivät tänään demokratiaryhmiin kuuluville kansanedustajille luvan osoittaa mieltään parlamenttirakennuksessa vallanvaihdon aikana. Kansanedustajat saavat lukea vastalauseitaan parlamenttirakennuksessa "kohtuullisen" ajan. Asiasta ilmoitti väliaikaisen lainsäädäntöelimen sihteeristö.

Demokratiaa kannattavat ryhmittymät ovat puolestaan kieltäytyneet osallistumasta uuden lainsäädäntöelimen toimintaan ja sanovat Kiinan voivan johtaa sitä mielensä mukaan. Kiina on luvannut järjestää Honkongissa uudet parlamenttivaalit vuoden kuluttua.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat