Mitä Kuun pimeältä puolelta löydettiin? Kiinan kuukulkija bongasi kraatterista jotain "epätavanomaista"

Kiina haastaa avaruuden olosuhteita – sai kasvin itämään kuun pimeällä puolella 1:05
Kiina on kertonut myös onnistuneensa kasvin idättämisessä Kuussa.

Kuun kauemmalla, Maahan näkymättömällä puolella sijaitsevasta pienestä kraatterista on löytynyt geelimäistä vierasta ainetta, kertoo Kiinan media. Aiheesta uutisoi arvostettu MIT Technology Review.

Kiinan Yutu-2-kuukulkija on kulkenut Kuun niin sanotulla pimeällä puolella kuukausien ajan, ja sen kerrottiin huomanneen poikkeuksellista väriä, jonka perusteella löytö tehtiin. Kiina on tässä vaiheessa suostunut kertomaan vain, että löytö olisi geelin kaltaista ja epätavanomaisen väristä.

MIT Technology Reviewin mukaan paras selitys löydölle on, että kauempaa geeliltä näyttävässä aineessa olisikin kyse lasista, joka olisi syntynyt esimerkiksi meteoriitin törmätessä voimalla Kuun pintaan. Forbes-talouslehti arvioi, että kyse voi olla käännöskukkasesta, sillä kyseinen sana olisi voitu kääntää lasiksi tai kiiltäväksi.

Erikoiset löydöt sinänsä eivät ole ennenkuulumattomia Kuussa, sillä vuonna 1970 astronautit löysivät Apollo 17 -lennon yhteydessä oranssia maaperää, jonka väri johtui paikalla olleista pikkiriikkisistä lasikappaleista.

Yutu-2-kulkijan matka Kuun kaukaisemmalla puolella on ensimmäinen laatuaan, sillä tuota puolta ei ole aiemmin tutkittu laskeutuneella aluksella.

Lue myös:

    Uusimmat