Mainos

Kiina haluaa suitsia tyttösikiöiden abortoinnin

Joissakin Kiinan osissa tyttösikiöiden abortointi on johtanut siihen, että poikia on yli puolitoista kertaa tyttöjä enemmän.

Kiina pelkää maassa tikittävää "poikamiespommia" ja suunnittelee aborttilainsäädännön tiukentamista. Maassa abortoidaan edelleen runsaasti tyttösikiöitä vain sukupuolen perusteella.

Kiinan hallitus hahmottelee parhaillaan säädöksiä, jotka määräisivät rangaistuksia niille vanhemmille ja lääkäreille, jotka päätyvät aborttiin saatuaan selville sikiön olevan tyttö, kertoo maan virallinen uutistoimisto Xinhua.

Pelkästään sikiön sukupuoleen perustuvat abortit ovat Kiinassa jo laittomia, mutta niitä teettäviä ihmisiä ei rangaista. Monet kiinalaiset turvautuvatkin laittomiin ultraäänitutkimuksiin varmistaakseen vauvansa sukupuolen jo varhaisessa vaiheessa.

Tyttösikiöiden abortointi on Kiinassa yleistä maan yhden lapsen politiikan takia. Vuodesta 1980 alkaen kaupunkien asukkaille on sallittu vain yksi lapsi. Maaseudun perheet saavat hankkia kaksi lasta, mikäli esikoinen on tyttö. Perinteisen kiinalaisen ajattelun mukaan pojat ovat perheen elättäjiä.

Joissakin Kiinan osissa tyttösikiöiden abortointi on johtanut siihen, että poikia on yli puolitoista kertaa tyttöjä enemmän. Itäkiinalaisessa Lianyungangin kaupungissa asuu kahdeksan poikaa viittä tyttöä kohti. Koko maan keskiarvo vuonna 2005 oli kuusi poikaa viittä tyttöä kohti.

Nyt maassa ollaan huolissaan siitä, että lähitulevaisuudessa kiinalaismiehiä on 30 miljoonaa enemmän kuin naisia. Tutkijoiden mukaan vaimon löytämisen hankaluus saattaa lisätä epäsosiaalisen ja väkivaltaisen käytöksen riskiä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.