Kiina asetti pakotteita Liettuan ministerin sijaiselle tämän vierailtua Taiwanissa

5:50
Katso myös: Kuinka suuren riskin Pelosi otti käydessään Taiwanissa? Tutkija kommentoi historiallista vierailua

Kiinan ulkoministeri kertoi perjantaina asettavansa pakotteita Liettuan liikenne- ja viestintäministerin sijaiselle Agne Vaiciukeviciutelle tämän vierailtua Taiwanissa, Kertoo Reuters.

Kiina ilmoitti myös keskeyttävänsä liikenneyhteistyön Liettuan kanssa.

Liettuan liikenne- ja viestintäministeriö pahoitteli Kiinan ilmoitusta.

– Peking päättää jatkaa ja tehostaa laittomia toimiaan EU:n jäsenvaltiota vastaan, Liettuan ministeriö sanoi Reutersille.

Taiwanin ulkoministeriö tuomitsi lauantaina pakotteet ja sanoi niiden olevan "järjettömiä vastatoimia”.

Vilnaan Taiwanin suurlähetystö

Liettua on viime aikoina vahvistanut suhteitaan Taiwaniin. Tämän myötä Liettuan vienti Kiinaan laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä lähes nollaan.

Vaiciukeviciute kertoi Twitterissä perjantaina vierailleensa kolmessa kaupungissa ja kahdessa merisatamassa sekä pitäneensä Taiwanissa 14 kokousta viiden päivän aikana.

– Tuottava viikko Taiwanissa, etsin lisää tapoja LT Transport yhteistyöhön TW:n merenkulku-, merenkulku- ja ilmailualan yritysten kanssa, hän Twiittasi.

Vaiciukeviciute vieraili Taiwanissa vain muutama päivä Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin jälkeen.

Vastauksena Pelosin vierailuun Kiina aloitti massiiviset sotaharjoitukset Taiwanin ympärillä ja asetti Pelosille pakotteita.

Liettuan varatalous- ja innovaatioministeri Jovita Neliupsiene vieraili Taipeissa kesäkuussa. Hän kertoi Liettuan suunnittelevan edustuston avaamista Taiwaniin syyskuussa.

Kiina on toistuvasti painostanut Liettuaa peruuttamaan viime vuonna tehdyn päätöksen, jonka mukaan Taiwan saa avata pääkaupunkiin Vilnaan suurlähetystön omalla nimellään.

Tammikuussa EU nosti Maailman kauppajärjestössä kanteen, jossa se syytti Kiinaa syrjivistä kauppakäytännöistä Liettuaa vastaan ja väitti tämän uhkaavan yhtenäismarkkinoiden eheyttä.

Kiina vastasi noudattaneensa maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöjä ja sanoi ongelman Liettuan kanssa olevan poliittinen, ei taloudellinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja