Kierrätys näkyy teattereissa nyt materiaalin ja esitysten uusintoina

Teatterisyksyn esityksissä näkyy vastuullisuus ja kierrätys 2:05
Video: Näin kierrätys näkyy teattereissa tänä syksynä

Suomen teattereissa on otettu käyttöön Englannissa luotu vihreän teatterin -standardia, jossa on määritelty esitysten vastuullisuus ja kierrätys. 


Teatterisyksyssä onkin lukuisia uusinta-ensi-iltoja, mikä johtuu myös koronan vuoksi peruutetuista ja pienille yleisömäärille tehdyistä esityksistä.

Kierrätys ja vastuullisuus näkyy jo esimerkiksi Helsingin kaupungin teatterissa syksyllä, sillä ohjelmassa on kolme uusintaesitystä ja suurin osa käsiohjelmista on siirretty digitaaliseen muotoon. 

Disney-suurmusikaali Pieni merenneito on yksi kolmesta Helsingin kaupungin teatterin syksyn mukanaan tuomista uusinnoista

– Yksi syy on varmasti korona, sillä meidänkin talossa jouduttiin perumaan satoja esityksiä. Halusimme tuoda esitykseen tiettyjä teoksia,  joiden esityskerrat jäivät vähäisiksi ja on selkeästi ihmisiä, jotka eivät päässeet esityksiä katsomaan, kertoo teatterinjohtaja Kari Arffman Helsingin kaupungin teatterista.

Arffaman kertoo, että syksyllä on mahdollisuus nähdä Helsingissä vielä myös Everstinna -monologi  ja Gravity -tanssiteos

– Yleisön suosikkien tuominen uusintaensi-iltaan tuo myös säästöjä,  kun lavasteet ja puvustus on valmiina – eikä esityksen harjoittelua tarvitse aloittaa alusta, lisää Arffman.

Vastuullisuus tullut jäädäkseen

Toinen ehkä jopa merkittävämpi syy on esittävän taiteen siirtyminen vastuulliseen kierrätykseen, sillä Englannissa luotu vihreän teatterin -standardi on suomennettu ja sen käyttöä jalkautetaan teattereihin. 
 

Arffmanin mukaan vastuullisuus tullaan ottamaan teatterissa käyttöön aiempaa vahvemmin.

– Se on sitä, että miten me pystymme kierrättämään materiaaleja ja lavasteita. Teemme  yhteistyötä useiden teattereiden kanssa, siksi meillä ei tarvitse olla kaikilla samoja asioita omissa varastoissa vaan meillä voi olla yhteisistä tavaraa ja materiaa, jota me kierrätämme.


Yleisömäärät eivät olet palautuneet vielä koronan jälkeen normaaliin reiluun neljään miljoonaan ammattiteatterissa, tanssissa, oopperassa eikä sirkuksessa. 

Suomen teatterit ry luottaa siihen, että yleisö palaa tänä vuonna esityksiin.

–Toivotaan, että tänä vuonna mennään yleisömäärissä selvästi yli kolmen miljoonan ja lähennyttään sitä neljää miljoonaa, mikä on ollut normi aiemmin, toteaa toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen Suomen Teatterit ry:stä.
 

Paavolainen lisää vielä, että suomalaiset ovat ehdottomasti teatterikansaa, joka rakastaa teatteria.

Lue myös:

    Uusimmat