Kielten suosio ylioppilaskokeissa laskee – vain venäjä kasvaa

Tänään ylioppilaskirjoitukset jatkuvat vieraan kielen lyhyen oppimäärän kokeella. Saksan ja ranskan kirjoittajien määrä jatkaa laskuaan. Venäjän kirjoittaminen taas kasvattavat suosiotaan.

Vuonna 2006 lyhyen saksan ylioppilaskokeeseen ilmoittautui 4006 opiskelijaa, kun tänä vuonna määrä oli vain 1350. Lyhyen ranskan 2327 ilmoittatunutta on romahtanut 904 ilmoittautuneeseen.

Selkein nousija on venäjän koe, johon ilmoittautuneiden määrä on noussut 427 hengestä 577:ään. Kasvua viimevuoteen on 46 henkeä. Espanjan kokeeseen ilmoittautuneiden määrä on kasvanut hieman viimevuodesta, mutta muutaman vuoden takaiseen huippuun ei olla ylletty.

– Venäjän opiskelun tärkeydestä on vuosia puhuttu, ja ehkä viesti on viimein mennyt perille. Poliittinen tilanne ei kirjoitusmääriin ole ehtinyt vaikuttaa, kertoo opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparta Opetushallituksesta.

Espanjasta toiseksi yleisin lyhyt kieli

Mustaparran mukaan kirjoittamisen suosio on pitkällä aikavälillä laskenut kaikissa valinnaisissa kielissä venäjää lukuun ottamatta.

Eräs syy valinnaisten kielten suosion laskuun on valinnaisten tuntien väheneminen perusopetuksessa. Myös valinnaisuuden lisääntyminen ylioppilaskokeissa on vähentänyt intoa kirjoittaa vieras kieli, opiskelijoiden kirjoittaessa mieluummin jonkin reaaliaineen.

Jos ranskan suosio jatkaa laskuaan, on espanja jo ensi vuonna ylioppilaskokeen toiseksi suosituin lyhyt kieli.

– Ei espanjaa lueta vain aurinkorantakieleksi. Espanjankielisillä tv-sarjoilla on voinut olla vaikutusta espanjan suosion kasvuun, samoin espanjan aseman vahvistumisella maailmankielenä. Espanjaa pidetään helppona kielenä ja siihen liittyy miellyttäviä kulttuurisia mielikuvia, Mustaparta arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja