Kiekkojättiläisten vertailu lupaa tilastomullistuksia – yksityiskohta Daniel Ståhlista hämmästyttää

Daniel Ståhl kiskoi voittoon Turussa: "Pidetään hauskaa nämä vuodet" 1:25
Daniel Ståhl oli puheliaalla tuulella voitettuaan Paavo Nurmi gamesissa yli 70 metrin heitolla.

Maanantaina Budapestin MM-kisoissa on erittäin suuri mahdollisuus, että kiekonheiton finaalissa laitetaan tilastot kokonaan uusiksi.

Miesten kiekonheiton tilastot arvokisoista yllättävät. MM- ja olympiakisoissa voittotulos on ollut yli 70 metriä ainoastaan kaksi kertaa. Viimeisimpänä löytyy Slovenian Kristjan Cehin 71,13 kantanut kultaheitto Eugenen vuoden 2022 MM-kisoista. Sen lisäksi yli 70 metrin on kiskaissut vain Liettuan Virgilijus Alekna vuonna 2005 Helsingin MM-kisoissa (70,17).

Koskaan ei ole saatu kahta miestä yli 70 metrin arvokisatasolla. Itse asiassa samassa kaksi miestä on heittänyt samassa kilpailussa yli 70 metriä vain seitsemän kertaa kaikkien mahdollisten kilpailujen historiassa. Kun mennään vielä astetta pidemmälle, on kaksi miestä paiskonut limpun yli 71 metrin samassa kilpailussa vain kerran, ja se tapahtui tällä kaudella. Kristjan Ceh ja Daniel Ståhl hurjaselivat tulokset 71,86 ja 71,45 Viron Jõhvissa tämän vuoden kesäkuussa.

Kun tarkastellaan tämän illan finalistien tilastotuloksia, on perusteltua odottaa, että näihin tilastoihin tulee vähintään lisäyksiä. On erittäin mahdollista, että tänään nähdään kaksi tai enemmän yli 70 metrin miestä MM-kisojen historiassa. Pitää kuitenkin muistaa, että kiekonheitossa pisimmät tulokset heitetään aina olosuhteissa stadionin ulkopuolella, joissa tuuli pääsee vaikuttamaan kiekon lentorataan.

Maailmantilaston kärjessä on Ceh Virossa heitetyllä kaarella 71,86. Ståhl on saman kisan tuloksellaan toisena. Kolmatta paikkaa pitää hallussaan Virgilijus Aleknan poika Mykolas Alekna. Sijoilta neljä ja viisi löytyy myös yli 70 metrin tilastotulos. Neljäntenä on Itävallan Lukas Weisshaidinger, 70,68, ja viidentenä Samoan Alex Rose, 70,39.

Tämän kauden kiekonheiton maailmatilasto

sijaurheilijamaatulos
1.Kristjan CehSLO71,86
2.Daniel StåhlSWE71,45
3.Mykolas AleknaLTU71,00
4.Lukas WeisshaidingerAUT70,68
5.Alex RoseSAM70,39

Järkäleiden vertailu

Kärkikolmikosta jokainen on voittanut yhden viimeisistä arvokisoista. Ceh vei kultaa Eugenessa 2022, Alekna Münchenin EM-kisoissa 2022 ja Ståhl Tokion olympialaisissa 2021. Ruotsissa on viritelty kovaa kaksintaistelua Ståhlin ja Cehin välille. SVT:n yleisurheiluasiantuntija, entinen seiväshyppääjä Alhaji Jeng, vertailee heittäjiä. 

Daniel Ståhl on 202 ja Kristjan Ceh 206 pitkä. 

– On kuin kaksi isoa taloa liikkuisi kehässä niin kovaa, että sitä on vaikea käsittää, Jeng kuvailee kiekkojärkäleiden pyörähdystä SVT:n videolla

Isoilla miehillä on myös iso syliväli. Ståhlin osalta pituutta käsien välille kertyy peräti 2 metriä ja 20 senttiä. Kun kiekko liikkuu nopeasti laajalla säteellä, saadaan lähtönopeudeksi hurjia lukemia, jotka kantavat limpun parhaimmillaan yli 70 metrin.

Jeng myös analysoi heittäjien tekniikkaa.

– Daniel aloittaa pyörähdyksen todella matalalta. Hänellä on siihen kyky, koska hän on luultavasti vahvin kiekonheittäjä maailmassa, Jeng kertoo.

Ståhlin tekniikka saa myös risuja. Välipyörähdys tapahtuu tarpeettomalla hypyllä.

– Paino pitäisi pitää alhaalla kauemmin, Jeng sanoo.

Cehin heitto lähtee korkeammalta.

– Kristjan nojaa pyörähdyksessä isosti rinkiin päin ja se on etu. Kun hän heittää, on hän enemmän pystyasennossa, mikä auttaa saamaan aikaan tasapainoisen heiton.

Ståhl ja Ceh ovat kohdanneet tällä kaudella seitsemän kertaa. Voitot ovat slovenialaisen hyväksi 4–3.

Lue myös:

    Uusimmat