Kiekkoileva suomalaislatino on rikkonut jo yhden ennätyksen – nyt hän haluaa olympialaisiin alamäkiluistelussa

Alamäkiluistelija Camilo Gaezin kunnianhimoinen tavoite on kilpailla olympialaisissa.

- Haluaisin päästä sinne kantamaan Chilen lippua, vitsi se olisi makeeta. Siihen kun pääsisin, voisin laittaa luistimet naulaan, Gaez kertoi MTV Sportille perjantaina virheettömällä suomellaan.

Gaez edustaa vanhempiensa kotimaata Chileä, mutta on kasvanut ja asunut suurimman osan elämästään Suomessa.

Alamäkiluistelu ei kuulu olympialaisten ohjelmaan, mutta voi nousta näytöslajiksi piankin – ainakin jos Gaezilta on kysyminen. Vaikka ikää on 36 vuotta, aikoo hän jatkaa vääjämättä unelmansa tavoittelua.

- Jos vain jaksaa ja paikat pysyvät ehjänä, Gaez sanoo.

- Toinen tavoitteistani on se, että saisin yhden tai kaksi seuraajaa itselleni. Olisin onnellinen, jos saisin pari chileläistä tähän touhuun mukaan. Suomen päässä minulle on tärkeintä, että laji kasvaa ja meidän kanssamme treenaavista hyvistä nuorista kundeista tulisi vielä tähtiä. Yritän jakaa pienestä kokemuksestani kaiken enkä halua salata mitään, se on minulle tärkeää.

Ennätys mikä ennätys

Alamäkiluistelijoille tyypillisesti Gaezilla on jääkiekkotausta. Hän vitsailee olevansa ex-liigajyrä Camilo Miettisen ohella ainoa latino, jolla jääkiekko on veressä. 

Rullakiekossa Gaez oli mukana vuoden 2002 MM-kisoissa, jossa hänen edustamansa Chile rikkoi maailmanennätyksen yksittäisessä ottelussa päästettyjen maalien määrässä.

- Paljonkos se nyt oli, 46–0. Niillä oli 109 vetoa ja meillä yhdeksän, Gaez muistelee Ruotsin antamaa löylytystä.

- Se oli vähän samanlaista kuin jos toisi tänne (alamäkiluistelun maailmancup-avaukseen) jonkun rookien kilpailemaan (hallitsevaa mestaria Scott) Croxallia vastaan.

Tuhat fania

Kolme vuotta sitten alamäkiluistelun aloittaneen Gaezin ura on nosteessa. Perjantaina Quebecissa hän täräytti jatkoon aikalaskusta ja selviytyi maailmancupin kilpailuun ensimmäistä kertaa urallaan.

Onnistumisen taustalla on harjoittelun tehostaminen. Helsinkiläisessä skeittipuistossa kilpakumppanien kanssa rullaluistimilla vietetty aika ei ole mennyt hukkaan.

- Huomasin olevani huono hypyissä ja nyt panostin niihin. Sitä edellisellä kaudella treenasin enemmän kuntosalilla, mutta siitä ei ollut niin hyötyä.

Espanjan- ja englanninkielisellä Facebook-fanisivustollaan Gaezilla on yli tuhat tykkääjää, heistä monet ulkomailla asuvia chileläisiä.

- St. Paulissa ja Edmontonissa oli ihan huikeita ihmisiä. He tapasivat jossakin ja tulivat katsomaan niitä kisoja, Gaez hehkuttaa Facebook-ryhmän ulkochileläisiä.

Chilessä Gaezin erikoinen lajivalinta on herättänyt orastavaa kiinnostusta ja hänestä on kirjoitettu siellä pari lehtijuttua. Alamäkiluistelijana hän on kuitenkin vielä maan ainoa.

Alamäkiluistelun maailmancup käynnistyy Kanadan Quebecissa varhain sunnuntaina Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat