Kiehtova muinaishautalöytö Janakkalassa paljasti asemiehen miekkoineen

Janakkalasta löytyneen muinaishaudan toivotaan antavan lisätietoa elämästä Suomessa liki tuhat vuotta sitten. Harvinainen löytö käsittää kaksi miekkaa sekä suurehkon miehen luita. 

Tutkija Simo Vanhatalo Museovirastosta kiittelee kokeneita harrastaja-arkeologeja, jotka lokakuun lopussa löysivät pellolta metallinpaljastimella rautaisen keihäänkärjen ja kirveenterän ja kutsuivat ammattilaiset jatkamaan tutkimuksia. 

-Liki puolimetrisen multakerroksen alta erottuivat suorakaiteen muotoisen arkun reunat. Se sekä hautaaminen itä-länsisuuntaan viittaa kristinuskoon, toteaa Vanhatalo. 


Haudasta löytyneet kaksi miekkaa puolestaan kielivät pakanuudesta. Toinen on viikinkiaikainen eli vuosilta 800-1050 jälkeen ajanlaskun alun. Mielenkiintoista kyllä alempana oli uudempi, ristiretkiaikainen ja 120-senttinen miekka. 

Vanhatalo päättelee, että molemmat miekat on laitettu hautaan yhtä aikaa vainajan kanssa. Vanhempi saattaa olla kertaalleen polttohaudattu sukukalleus, sillä siinä näkyy palamisen jälkiä. 

Tutkijat ovat miekoista päätelleet vainajan asemieheksi. Sitä ounastellaan myös miehen koon perusteella: vainaja on ollut aikanaan keskimääräistä pidempi, noin 180-senttinen. 

-Sellaisia olivat asemiehet muuallakin Skandinaviassa, tietää Vanhatalo. 

Paljon kysymyksiä 

Hautapaikka on nyt haarukoitu 1100-1300-luvulle. Tarkempi ajoitus saataneen radiohiilitutkimuksista.  

Lisätietoa vainajasta pengotaan myös röntgenkuvista sekä dna- ja isotooppitutkimuksista.

Edustavatko miehen geenit läntistä vai itäistä perimää? Asuiko hän koko ikänsä samoilla hämäläisseuduilla? 

Miehen vatsan vaiheilta otettiin talteen maa-ainetta, jonka toivotaan sisältävän siitepölyjä ja kasvifossiileita, ehkäpä merkkejä viimeisestä ateriasta. 

-Tutkimusten järjestys vaatii tarkan harkinnan, jotta saamme jäännöksistä mahdollisimman paljon irti, toteaa Vanhatalo. 

Analyysituloksia on luvassa aikaisintaan ensi keväänä. Sen jälkeen pohditaan suojelun ja jatkotutkimusten tarve. 

Harrastajat löysivät lähistöltä myös pronssisoljen ja kangasta, mikä viittaa laajempaan kalmistoon.  

Lue myös:

    Uusimmat