Kidnappauksiin varautuminen on jo suomalaisyritystenkin arkea

Kaappauksiin ja muihin kriisialueiden turvallisuusuhkiin varautumisesta on tullut arkipäivää myös suomalaisyrityksille. Yritykset pyrkivät turvaamaan riskialueilla toimivat työntekijänsä muun muassa turvakoulutuksella, paikallisilta ostetuilla turvapalveluilla sekä vakuutuksilla.

Esimerkiksi 80 maassa toimiva teknologiayhtiö Outotec kartoittaa jokaisen kohdemaan turvallisuustilanteen erikseen. Ulkomaankomennukselle lähetettävät työntekijät pääsevät turvallisuuskoulutukseen ja heidät vakuutetaan. Lisäksi yritys ostaa tarvittaessa turvallisuuspalveluja paikallisilta. Yrityksellä on myös käytössään kansainvälinen hälytyspalvelu, joka pitää työntekijät ajan tasalla kohdemaan riskeistä.

Outotecin turvallisuuspäällikkö Jarmo Koskimaan mukaan yrityksen kohdemaihin kuuluu maita, joissa kaappausten uhka on todellinen.

– Kaiken kaikkiaan riskialtteimmat alueemme löytyvät Lähi-idästä, ja jossain määrin myös Latinalaisesta Amerikasta.

Suomalaista ulkomaankauppaa edistävän Finpron mukaan suomalaisyrityksiä kiinnostavat nyt erityisesti Latinalaisen Amerikan kehittyvät markkinat. Alue houkuttelee muun muassa kaivos- ja meriteollisuuden sekä ICT-alan yrityksiä.

Finpron viestintä- ja markkinointijohtaja Outi Torniainen toteaa, että turvallisuuden on oltava osa ulkomaille mielivän yrityksen toimintaa alusta asti.

– Lähtien siitä, että suunnitellaan, miten ja kuinka paljon kohdemaassa matkustetaan, kuinka työntekijät asuvat ja kenellä on kulkulupa yrityksen tiloissa, Torniainen summaa.

Avustustyöntekijöitä kaapataan vuosittain

Yritysten lisäksi järjestöt valmentavat jäseniään kriisialueiden uhkatilanteiden varalta. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti (SPR) järjestää turvallisuuskoulutusta vuoden aikana 30-60 maailmalle lähtevälle avustustyöntekijälleen. Kaikkiaan koulutuksen on saanut noin 500 ihmistä.

SPR korostaa avustustyöntekijöilleen riskitilanteiden välttämistä, kertoo järjestön kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi. Hänen mukaansa avustustyöntekijöiden sieppaukset ovat maailmalla harvinaisia. Yksi syy on, että heitä ei pidetä yhtä hyvänä lunnaiden lähteenä kuin esimerkiksi suuryritysten työntekijöitä.

– Punaisella Ristillä on kaiken aikaa kymmeniätuhansia paikallisia ja kansainvälisiä avustustyöntekijöitä, ja joka vuosi joku joutuu jossain panttivangiksi. Yleensä kaappaukset osoittautuvat erehdyksiksi: kaapparit eivät ole tienneet, että kyse on Punaisen Ristin avustustyöntekijästä.

Löövin mukaan kaappauksia suurempi riski avustustyöntekijöille ovat tarttuvat taudit ja liikenne. Myös Puolustusvoimat kouluttaa kaikki kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin lähtevät työntekijänsä kaappaustilanteiden varalta. Koulutuksessa käydään toimintakeinojen lisäksi läpi tilanteen psykologiaa ja stressinhallintaa, kertoo rauhanturvaajien koulutuksesta vastaavan Porin prikaatin kriisinhallintakeskuksen apulaisjohtaja majuri Markku Niemi.

Hänen mukaansa suomalaisten riski tulla siepatuksi kriisinhallintatehtävissä on suhteellisen pieni, sillä suomalaiset eivät ota osaa varsinaisiin taistelutehtäviin.

(MTV3 - STT)

Katso Aino Huilajan juttu (18.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat